Almanya’da rekor sıcağa dondurmalı önlem

Almanya’da rekor sıcağa dondurmalı önlem

1881 senesinden beri tespit edilen en sıcak havayı yaşayan Almanya’da belediye çalışanlarına dondurma dağıtılacak.

PARİS - Almanya da yeni bir sıcak dalgası etkisi altında. Hafta başında etkisini göstermeye başlayan ve giderek artan sıcaklıkların bugün rekor kırması bekleniyor. 

1881 senesinden beri böyle sıcak görülmedi

Çarşamba günü Kuzey Ren - Vestfalya eyaletinde yer alan Geilenkirschen beldesinde hava sıcaklığı 40,5 derece olarak ölçüldü. Bu sıcaklık, 1881 senesinden beri Almanya’da tespit edilen en sıcak hava oldu. Fakat bu bölge Almanya Meteoroloji Enstitüsü DWD’nin resmi ölçüm alanı dışında olduğu için henüz rekor tescillenmedi. 

Mecbur olmadıkça dışarı çıkmayın

Uzmanlar, özellikle yaşlıları ve çocukları bol su tüketmeleri ve mecbur olmadıkça dışarı çıkmamaları yönünde uyardı.

Öğleden sonra idari izin verildi

Köln’de termometreler 40 dereceyi gösterdi. Lingen Belediye Başkanı Dieter Krone, bunaltıcı sıcaklardan dolayı 500 kişiye yakın belediye işçisine öğleden sonra idari izin verdi. Aachen ve çevresindeki bölgelerde de, soğutma tesisatının yetersiz olduğu resmi dairelerde çalışanlara öğleden sonra izin verildi.

Orman yangınları çıkıyor

Kavurucu sıcaklardan dolayı Almanya’nın birçok bölgesinde çıkan orman yangınları itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Donau ve Ren nehirlerinde bazı gemi turları düşük su seviyesi yüzünden iptal edildi.

Aşağı Saksonya Eyalet Bakan Sözcüsü ekolojik sistemden dolayı, nehir suyu sıcaklığının kritik sınır olan 26 dereceye çıkmasına imkan vermeyeceklerini;  bu sebeple Grohn kentinde bulunan enerji santralini bugün saat 13.30’da durduracaklarını söyledi.

Patates üretiminde rekor düşüş

Öte yandan 2018’den beri artan hava sıcaklıları nedeniyle Almanya’nın patates üretiminde yüzde 20 ila 30 arası bir azalma olduğu belirtildi.

Köln’de sıcak hava nedeni ile insanlar parklara; havuz ve nehir kenarlarına akın etti.

Bugün hava daha da sıcak olacak

Bugün itibarıyla ise havanın daha sıcak olması ve Almanya’da sıcaklık rekorunun resmi olarak kırılması bekleniyor.

Özellikle ülkenin batısında yer alan Köln ile Düsseldorf şehirlerinde ve civarında hava sıcaklıklarının 42 dereceye kadar yükselebileceği tahmin ediliyor. 

Raylar beyaza boyanacak

Sıcaklıkların yüksek seviyelere ulaşması nedeniyle Almanya’da ilginç tedbirler de alınmaya başlandı. Geilenkirschen beldesi belediye başkanı, çalışanları için dondurma siparişi verdi. 150 belediye çalışanı bugün iş yerinde dondurmayla serinlemeye çalışacak. Tren raylarının aşırı sıcakta eğilmesi ve deforme olması tehlikesine karşı ise rayların beyaza boyanması düşünülüyor. Beyaza boyanan raylarda 7 derecelik bir ısı azalması olacağı öngörülüyor. 

Antrenmanlar iptal edildi

Alman 1. Futbol Ligi Bundesliga’ya bu sene yükselen SC Paderborn futbol takımı da aşırı sıcak nedeniyle bugün öğleden sonra yapacağı antrenmanı iptal etti. 

aw763420_01.jpg

Fransa'nın 20 kentinde kırmızı alarm uyarısı

İkinci aşırı sıcak hava dalgasının vurduğu Fransa'nın 20 kentinde kırmızı alarm uyarısı yapıldı. 

Paris'te tarihte ilk kez 42 dereceyi görecek

Avrupa'da aşırı sıcaklar etkisini sürdürürken yetkililer ikinci bir aşırı sıcak hava dalgasına karşı vatandaşları uyardı. İkinci sıcak hava dalgasının vurduğu Fransa'da sıcaklık hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Fransa'nın 20 kentinde dört kademeli alarm seviyesinin en yükseği olan kırmızı alarm, 60 ilde turuncu alarm uyarısı yapıldı. Başkent Paris'te ise sıcaklıkların tarihte ilk kez 42 dereceye yükselmesi bekleniyor. 

Sıcaklıklar yarın düşüşe geçiyor

İçişleri Bakanı Cristophe Castaner yalnız yaşayan vatandaşların dikkatli olmaları çağrısında bulunurken, Fransız Ulusal Demiryolları Şirketi bugün tren yolculuğu yapacak olanları yolculuklarını ertelemeye davet etti. Ülke genelinde etkili olan kavurucu sıcaklar günlük hayatı olumsuz etkilerken sıcaklıkların yarın düşeceği bildirildi. 

Aşırı sıcaktan 15 bin kişi hayatını kaybetmişti

Geçtiğimiz ay Fransa'nın Vaucluse bölgesinde termometreler 45.1 dereceyi göstererek 2003 yılında kaydedilen 44.1'lik rekor sıcaklık derecesini geçmişti. 2003 yılında etkili olan aşırı sıcak hava dalgasında yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetmişti. 
 

HABERE YORUM KAT