Almanya'da nargile fuarına büyük ilgi

Almanya'da nargile fuarına büyük ilgi

Almanya'da yılda 3,6 milyar avroluk ciro yapan tütün ve sigara ürünleri fuarı (InterTabac) Dortmund'da düzenlendi. Dortmund Teknik Üniversitesi'nin nikotinsiz tütün çalışması büyük ilgi gördü.

DORTMUND - Almanya´nın Dortmund kentindeki  Westfalenhalle'de düzenlenen ve 3 gün süren Uluslararası Tütün ve Sigara Ürünleri Sektörel Fuarı (InterTabac) yoğun ilgi gördü. Fuara 57 farklı ülkeden bu alanda isim yapmış, marka olmuş 640 katılımcı firma elektronik sigara, nargile ve puro gibi ürünlerini alıcıların beğenisine sundu.

Bu yılki fuara Türkiye‘ den, Azerbaycan‘ dan, Almanya‘ dan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden  Smyrna, Adalya, Oduman, Elt, İnan UG, Tumbaki, Altınay, Seluz, Bakü international, Cahan Tobacco, Kıbrıs Türk Tobacco  gibi bazı Türk firmaları da katıldılar.

QUKLA adlı iddialı aromalı ve aromasız nargile tütününün üretimini yapan İzmirli CTY Firması yetkilileri de Almanya'daki fuarda önemli görüşmeler yaptılar ve Almanya'da dağıtıcı bulmak için bağlantılar kurmaya çalıştılar. İzmir Menderes'te fabrikası bulunan CTY Firmasının ortaklarından Özkan Tok, "Ünlü Polonya Tütünü Hookah'tan işlediğimiz 70 çeşit kaliteli nargile tütünlü ürünlerimizle bu sektörde iddialıyız. Almanya piyasasına girmek istiyoruz. İlgi duyan dostlar bizi arasınlar, bize yazsınlar hatta İzmir Menderesteki fabrikamıza gelip ürünlerimizi de görebilirler" dedi.

İnsanlarda sağlık bilincinin artması, sigara ve ürünlerinin reklamının birçok ülkede yasaklanmasına rağmen tütün ve tütün ürünleri sanayii Almanya'da 3,6 milyar avro satış geliri sağlamış durumda. Orta Ölçekli Tütün Ürünleri Üreticileri İşletmeleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Patric Engels ''Buna rağmen işletmelerimizin varoluşu, gelecekleri tehlikede'' dedi. Dünyanın en büyük tütün ürünleri fuarında firmalar piyasaya sürdükleri nargile tütünü, nargile takımı, nargile kömürü, elektronik sigara, puro, pipo, çakmaklarını sergilediler.

Nargilenin tarihçesi Kızılderililere, Hintlilere dayanıyor

Her geçen gün Türkiye ve Avrupa'da yaygın bir kültür haline gelen Nargilenin nerede ve ne zaman ilk defa içildiği konusunda tam sağlıklı bilgiler olmamakla birlikte tütünün anavatanı olan Amerikada tütünü ilk defa Yerli Kızılderililierin içtiğini düşünebiliriz. Diğer bir varsayım ise 15. yüzyılda Hindistan'da Hintlilerin Hindistan cevizine kamış, çubuk takıp Kenevir içitikleri daha sonra bu keyif geleneğinin, halinin İran’da yaygınlaşıp oradan da Arap coğrafyası olan Ortadoğu ve Osmanlı tarafından kullanılmaya başladığı. Ayrıca Nargile sözcüğünün farsçadan gelen bir kelime ve Hindistan Cevizi anlamına geldiğinide unutmayalım.

Nargileyle ilgili diğer bir bilgi ise nargilenin tarihçesinin ilk olarak milattan önce, ibadet amacıyla yakılan tütün yapraklarının verdigi keyf ile fark edilip, zevk alan kişilerin hayatlarının vazgeçilmezlerinden olduğudur.

Dortmund‘taki fuarda tüketiciyi ve üreticiyi tütün mamullerinin zararları üzerine bilinçlendirici, bilgilendirici seminerler de verildi. Bunlardan en önemlisi Dortmund Teknik Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin belkide çığır açacak ve yeni pazarlar oluşturacak nikotinsiz tütün geliştirme çalışması oldu.

Bu tütünün gramında, 16 mg yerine 0,04 mg. nikotin bulunuyor. Böylece, sigaranın tadı değiştirilmeden daha az zararlı hale getirilmesi amaçlanıyor.

MEHMET TANLI (TELE1 VE ABC GAZETESİ ALMANYA TEMSİLCİSİ)

ekran-resmi-2019-09-24-18.19.23.png

HABERE YORUM KAT