Almanya'da Hür Demokrat Parti az bir oy farkıyla "koalisyon hükümetinde kalalım" dedi

Almanya'da Hür Demokrat Parti az bir oy farkıyla "koalisyon hükümetinde kalalım" dedi

Almanya'da FDP üyelerinin "Koalisyondan çıkalım" oylaması kafa kafaya tamamlandı. Çok az bir farkla, "trafik ışığı koalisyonundan ayrılmayalım" şeklinde oy çıktı. Oylamaya 72 bin üyeden yalnızca 26 bini katılırken, "sessiz çoğunluk" da dikkat çekti.

Almanya'da liberallerin oluşturduğu Hür Demokrat Parti (FDP), kritik bir oylamaya gitmişti.

FDP üyelerinin anketinde oylama kafa kafaya tamamlandı. Çok az bir farkla, trafik ışığı koalisyonundan ayrılmayalım şeklinde oy çıktı. Parti çevreleri, yüzde 47,76'lık bir kesimin SPD ve Yeşiller ile hükümet ittifakından ayrılma yönünde oy kullandığını, yüzde 52,24'lük bir kesimin ise koalisyonda kalma yönünde oy kullandığını söyledi. Buna göre, bağlayıcı olmayan oylamaya yaklaşık 72.000 üyeden 26.058'i katıldı.

ÇOK YAKIN OYLAR

Şimdi sunulan oylama ile parti içi muhaliflerin FDP tabanında hükümete katılmaya karşı bir çoğunluk oluşturma girişimi başarısız oldu. Anket, trafik ışığı koalisyonuna katılmaktan memnun olmayan, çoğunluğu Kassel ilçe teşkilatından 598 parti üyesinin girişimine dayanıyordu. Parti yönetimi koalisyonda kalınması yönünde kampanya yürütmüştü.

Oylama yakın geçse de, ilk tepkilerde önde gelen FDP temsilcileri bunu hükümete katılmaya devam etme yönünde bir destek olarak yorumladı. FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, yüzde 40'ın altında kalan katılım oranını göz önünde bulundurarak, hükümetten ayrılmak istemediği anlaşılan bir "sessiz çoğunluktan" söz etti.

Kubicki, Funke gazetesine verdiği demeçte, "Gerçek şu ki, parti FDP'nin net bir çoğunlukla hükümette yer almaya devam etmesini istiyor" dedi. Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda partisini eskisinden daha birleşik bir cephe oluşturmaya çağırdı:

"2025'te yeniden çift haneli bir sonuç elde etmek için güçlerimizi birleştirmek istiyoruz, birleştirmeliyiz ve birleştireceğiz."

"UYARI ATEŞİ"

FDP milletvekili Frank Schäffler ise daha eleştirel yaklaştı. Sonucu "açık bir uyarı atışı" olarak gördü. X'teki hesabından, "Eskisi gibi devam edemeyiz. FDP pozisyonunu daha net bir şekilde savunmalı ve siyasetin 'yeşillendirilmesine' karşı çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.

İki hafta önce başlatılan online ankete katılım süresi Pazartesi günü öğleden sonra sona erdi. Anketin sorusu şuydu: "FDP, federal hükümetin bir parçası olarak SPD ve Yeşiller ile koalisyona son vermeli mi?" Üyeler evet ya da hayır cevabını verebiliyordu.

FDP'nin tüzüğüne göre, partinin 72.000 üyesi arasında bağlayıcı olmayan bir anket düzenlenmesi için üyelerden 500 imza toplanması yeterli. Parti yönetimi FDP'nin koalisyonda kalması için kampanya yürütmüştü.

Partiye göre, en geç 14 Aralık tarihinde üyelik idaresinde e-posta adresiyle üye olarak kayıtlı olan tüm FDP üyeleri oy kullanma hakkına sahipti. Partiye göre bu durum, ankete katılmasına izin verilen 65.900 üye için geçerliydi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT