Almanya'da enerji krizi: "Piyasa kontrolden çıktı"

Almanya'da enerji krizi: "Piyasa kontrolden çıktı"

Almanya’da yakıt fiyatları her gün yeni rekor seviyelere tırmanıyor. Fiyatlar bölgesel tedarikçi müşterileri için iki katına çıkacak.

Vadeli işlem piyasasındaki gaz fiyatı geçen yılın Temmuz ayından bu yana on beş kat arttı. Peissenberger belediye hizmetleri, "17er Oberlandenergie" veya Stadtwerke Weilheim'ın müşterileri fiyat artışlarını hala nispeten az hissediyor. Bunun nedeni, bölgesel enerji tedarikçilerinin gaz ve elektriği yıllar öncesinden, çoğunlukla küçük dilimler halinde satın alması.

Fiyat artışları yalnızca orta vadede haneleri etkileyecek

Büyük iş ortaklarının aksine, bu fiyat artışları haneleri orta vadede etkileyecek. 1 Ekim’den itibaren Federal Hükümetin gaz alım vergisi göze çarpan şeylerden biri. Bu vergi, gaz depolama vergisi ve dengeleme vergisi saat başına kilovatı dört sent daha pahalı hale getiriyor. Bölgesel tedarikçiler bu ek maliyetleri 1:1 oranında müşterilerine iletiyor.

Ekim ayından itibaren, "17er Oberlandenergie" ile yeni bir gaz sözleşmesi imzalayan 18.000 kWh (yaklaşık 4 kişilik bir aile tüketimine eşdeğerdir) tüketimi olan bir hane yılda 4.615 Euro ödeyecek. Yaklaşık 65 metrekarelik bir dairede yaşayan iki kişi ise 2100 Euro ödemeyecek. Şu anda, mevcut müşteriler Eylül ayı sonuna kadar yaklaşık 700 Euro ila 1450 Euro arasına bir ücret (yıllık 8000 KVH tüketiminde) ödüyorlar.

Stadtwerke Weilheim'da ise maliyetler biraz daha yüksek. Örneğin 18.000 kWh tüketime sahip bir müşteri yılda yaklaşık 2170 Euro ödüyor. Yeni müşteriler için henüz belirli bir teklif yok. 

Yeni müşteriler, Ekim ayından itibaren yılda 5.255 Euro ödeyebilir

Peißenberg'deki belediye yaklaşık 300 müşteriye hizmet veriyor ve “gaz” şubesi sadece iki yıldır var. Eski ve yeni müşteriler için fiyat artışı rakiplerinkine benziyor: 18.000 kWh tüketim ile yeni bir müşteri 1 Ekim'den itibaren yılda 5255 Euro, mevcut müşteri 2285 Euro ödüyor. Yeni bir müşteri olarak 8000 kWh tüketime sahip iki kişilik bir hane 1 Ekim'den itibaren 2422 Euro'yu hesaba katmak zorunda kalacak.

"17er Oberlandenergie"nin genel müdürü Thomas Feistl:  “Vadeli işlem piyasasındaki gaz fiyatlarının son zamanlarda malların gerçek değeriyle hiçbir ilgisi yok. Fiyatlar devlet müdahalesi istiyor. Piyasa kontrolden çıktı” dedi.

Belediye kamu hizmeti departmanı başkanı Manuel Schumnik de aynı fikirde; şirketi için birincil endişe, müşteriler için arz güvenliğini garanti etmek olduğunu söylüyor. 

Kriz önemli ölçüde daha çok çalışmaya zorluyor

Her üç şirket de, vurguladıkları gibi, hala sağlam bir mali temele sahip. Schumnik'e göre, gaz ve elektrik krizi, sürekli yeniden hesaplamalar gerekli olduğu için ekstra çalışmaya yol açıyor. Ayrıca, yüksek fiyatlar nedeniyle, müşterilerin artık faturalarını ödeyememe riski de artmaktadır. Her üç şirket de gaz ithalatçısı olmadıkları için herhangi bir devlet sübvansiyonu almıyor, ancak ilgili borsalarda önceden gaz ve elektrik satın alıyor ve ardından bunları müşterilerine yeniden satıyor. Feistl, "İnsanlar bu krizden sorumlu olmadığımızı biliyor" dedi.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - juno1412

HABERE YORUM KAT