Almanya'da cuma namazları iptal

Almanya'da cuma namazları iptal

DİTİB'den yapılan açıklamada, 13 Mart 2020 tarihinde, DİTİB'e bağlı camilerde korona tehlikesi nedeniyle cuma namazı kılınmayacağı belirtildi.

KÖLN - Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından yapılan açıklamada, korona virüsü nedeniyle Almanya'da DİTİB'e bağlı camilerde 13 Mart 2020 tarihinde cuma namazı kılınmayacağı belirtildi. 

Bu önlemin Alman hükümetinin ülke genelindeki her türlü toplu faaliyetin iptali yönündeki tavsiyesine uyarak, cemaati salgının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla alındığını kaydeden DİTİB yetkilileri, öğle namazının da yeterli bir alternatif olduğunu bildirdiler.

Yapılan yazılı açıklamada, özellikle yaşlı ve hastalık geçirmiş insanların tehlikede olduğunu vurgulayan DİTİB, "Bu minval üzere tüm Müslümanları toplumumuzdaki tehlike altındaki insanlara karşı hassas ve destek olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek de virüsün yayılmasını engellemek için camilerin toplu cuma namazlarına bir süre ara verilmesi kararlarına destek verdi. Mazyek, gerek etkinliklerin gerekse cuma namazlarının en azından mart sonuna kadar ertelenmesi ve mart sonunda duruma göre yeni bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla Almanya'daki 4 eyalette eğitim ve öğretime bir süre ara verildiği açıklandı. Bavyera eyaletinde ise yaşlı bakımevlerinin ziyaret edilmesinin önemli ölçüde kısıtlandığı bildirildi.

Hollanda'da da cuma namazları iptal

Vaka sayısının 614, virüsten hayatını kaybedenlerin sayısının ise 5 olarak açıklandığı Hollanda'da hükümet, salgının yayılmasını engellemek amacıyla yeni önlemler alıyor. Ülke genelinde yüzlerce camide ikinci talimata kadar cuma namazları kılınmayacak, senato ay sonuna kadar oturum düzenlemeyecek, Temsilciler Meclisi toplantıları da 100 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılacak.

HABERE YORUM KAT