Almanya'da bugün çok şey değişti

Almanya'da bugün çok şey değişti

Bugünden itibaren dar gelirli aileler anaokulu parası, yemek ve ulaşım katkı payı  ödemeyecek. Okul gereçleri yardımı 150 meslek eğitimi alanlara destek (Ausbildungsbeihilfe für Azubis) 716, üniversite öğrencilerine ödenen BAföG de aylık 861 avro oldu.

OKTAN ERDİKMEN - Almanya’da hükümet dar gelirli ailelere destek paketlerini 1 Ağustos 2019 itibarıyla hayata geçirdi. 

Bugünden itibaren düşük gelirli aileler anaokulu parası (Kita-Gebühren) ödemeyecekler. Çocuk ek yardımı (Kinderzuschlag), kira yardımı (Wohngeld) ve sosyal yardım (Hartz-IV) alanların dahil olduğu düzenleme, Federal Aile Bakanlığı verilerine göre 1,2 milyon çocuğu etkileyecek. 

Ailelere yapılan yardımlar bununla da sınırlı değil, okul gereçleri yardımı (Schulstarterpaket) 100 avrodan 150 avroya çıkarıldı. Her okul döneminde ödenen bu para, çocukların okul çantası, kalem, silgi vb. kırtasiye malzemeleri için veriliyor. Kültürel ve sosyal yaşama katılmayı teşvik için ödenen 10 avroluk destek de 15 avroya yükseltildi.

Dar gelirli aileler bundan sonraki süreçte okula destek ödemesi (Schülerbeförderung) payı da ödemeyecekler. Bu anaokulu ve okullarda verilen öğle yemekleri için geçerli. 

Meslek eğitimi (Ausbildung) yapanların aldığı aylık destek (Ausbildungsbeihilfe für Azubis)  622 avrodan 716 avroya çıkarıldı. 1 Ağustos 2020 tarihinde bu para 723 avro olacak.

Üniversite öğrencilerine verilen BAföG desteği de aylık 735 avroyken 861 avro yapıldı. 

BAföG ödemeleri 2021 yılına kadar kademeli olarak yüzde 16 artacak. 2019'da yüzde 7, 2020'de yüzde 3 ve 2021'de son kez yüzde 6 artış gerçekleştirilecek.

Ancak bu düzenleme Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelerek Almanya'da okumak isteyenleri olumsuz etkiliyor. 

Yabancı öğrencilerden istenen bloke hesap (Sperrkonto), BAföG'e göre hesaplandığı için 2020 yılı itibarıyla bu miktarın yıllık 8 bin 640 avro yerine, 10 bin 236 avro olarak yatırılması isteniyor.

Kaynaklar halka değil, sermayeye harcanıyor

Almanya’da çocuk parasına geçtiğimiz ay itibarıyla 10 avro zam geldi. Bozdur bozdur harca.  Bu seneki vergi gelirleri artışı nedeniyle, bütçe 356 milyar avro olarak belirlendi.

Siyasetçiler halkın ödediği vergileri dağıtıyor. Bazıları çocuklara 10 avro verirken, kartellere milyarlarca avroluk kurtarma paketleri sunuyor. Bazıları kaynakların halka aktarılmasını ve gelir dağılımında adalet sağlanmasını istiyor. 

Sandığa gittiğinizde buna göre oy vermezseniz, bu refahtan payınıza düşeni alamazsınız. 

Hem Türkiye’de, hem de Almanya’da…

 

Not: Bu yazıdaki bilgileri aşağıdaki linklerdeki haberlerden derledim. Ayrıntılı bilgiler için bunları okuyabilirsiniz:

https://www.deutsche-handwerks-zeitung.de/aenderungen-neue-gesetze-august-2019/150/3094/391519

https://www.focus.de/finanzen/boerse/kita-gebuehr-bafoeg-beihilfe-wer-ab-august-mehr-geld-zum-leben-bekommt_id_10948742.html

HABERE YORUM KAT