Almanya'da alışveriş sepetini ödünç almak hırsızlık sayılır mı?

Almanya'da alışveriş sepetini ödünç almak hırsızlık sayılır mı?

Alışveriş sepetini ödünç almak hırsızlık sayılır mı? Kaufland, Lidl ve Edeka gibi süpermarket zincirleri çalınan arabalardan yılda ortalama 15 milyon euro zarar ediyor.

Büyük alışverişlerin vazgeçilmez yardımcısı alışveriş arabası aynı zaman süpermarketler için büyük bir baş ağrısı. Süpermarketlerden alışveriş arabası çalındığına dair polise yılda binlerce ihbar yapılıyor. 

Marketlerin alışveriş arabası el koyanlar bazen onları ızgara yapak için bile kullanıyor.

Almanya'da her yıl yaklaşık 100.000 alışveriş arabası süpermarket otoparklarından çalınıyor ve bir daha geri getirilmiyor. Bunun yol açtığı yıllık zarar ise 15 milyon Euro. Bir alışveriş arabası 100 ila 25 0 Euro arasında bir rakama mal olabiliyor. Bu hırsızlığın süpermarketlerin yıllık bilançosu üzerinde çok olumsuz bir etkisi mevcut.

Bunun için bazı süpermarketle çözüm bile geliştirdi: Alışveriş arabalarını özel bir sistemle emniyete alıyolar. Böylece birisi bir araba ile binadan vey bölgeden ayrılmaya çalıştığı anda tekerlekleri bloke oluyor. Bu teknoloji pahalı olduğu için birçok yerde henüz kullanılmıyor.

Peki süpermarketten bir alışveriş arabasını alıp bir süre sonra geri getirirsek ne olur? 
Büyük ihtimalle hiçbir şey olmaz. Başkasına ait olan bir malzemeyi alıkoyup geri getirmiş olmanız hukuk karşısında haksız olduğunuz ve ceza gerektireceği anlamına gelse de market ve market zincirleri şikâyet ve mahkeme yoluna gitmeyi çoğu zaman tercih etmez. Mahkemeye gidilmesi ve kişinin suçlu bulunması durumunda ise para cezası ve/veya ev hapsi cezası alabilir. 

Süpermarketlerde alışveriş arabalarının alınamayacağına dair bilgiler de olmasına rağmen geri getirmeyenler hakkında dava açılması halinde 5 yıla kadar hapis cezası alabilirler. 

Artı49
Fotoğraf: Markus Spiske - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT