Almanya’da 20 milyon ürün imha edildi

Almanya’da 20 milyon ürün imha edildi

Geçtiğimiz yıl, Almanya'da internetten satın alınan 20 milyon ürün, geri gönderme maliyeti daha yüksek olduğu gerekçesiyle imha edildi.

FRANKFURT – Bamberg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, 2018 yılı içerisinde sadece Almanya’da internetten alınıp geri gönderilen 20 milyon ürünün imha edildiğini ortaya koydu. 

Bu ürünlerin yaklaşık yüzde 40'ının yeniden kullanılabilir durumda olduğunu belirten araştırmacılar, 7,5 milyon ürünün imha masrafları iade masraflarından daha düşük olduğu için yok edildiğini kaydetti.

Araştırmaya göre, Almanya'da internetten sipariş edilen bir ürünü iade etmek, taşıma, yeniden işleme ve değer kaybı hesaba katıldığında ortalama 11,24 avro tutuyor. Bir ürünün imha masrafı ortalama 85 cent olduğu için, firmalar 15 avronun altında değere sahip ürünler için genellikle imha yolunu tercih ediyor.

Öte yandan her ürünün iadeye uygun olmadığını kaydeden uzmanlar, bu nedenle iade sürecinde yasal düzenleme yapmanın imkansız olduğunu dile getirdiler.

Ürünlerin arızalı olması durumunda imhalarının kaçınılmaz olduğu göz önüne alındığında, uzmanlar sivil toplum örgütlerinin yeniden kullanım için devreye girmesi gerektiği görüşünde.

HABERE YORUM KAT