Almanya, yeni göç yasasını kabul etti

Almanya, yeni göç yasasını kabul etti

Almanya, Avrupa Birliği dışından gelecek nitelikli elemanlara kapıları açan yasayı onayladı. Meslek sahipleri 6 aylık vizeyle gelip Almanya'da iş arayabilecek, iş buldukları takdirde de kalabilecekler.

BERLİN - Federal Meclis’te yapılan oylamada, nitelikli işgücüne oturma ve çalışma izni verilmesini öngören yasa tasarısı, 257’ye karşı, 369 oyla geçti. Eyaletler Meclisi’nden de geçmesi beklenen yasa 2020 başında yürürlüğe girecek. Sözcü gazetesinden Ali Gülen'in haberine göre, yeni yasa “AB vatandaşı olmaya yabancıların, yüksek okul veya meslek eğitimi diplomaları bulunması, bu alanlarda mesleki yeterlilikleri ve Almanya’da uygun iş sözleşmeleri almaları” halinde Almanya’ya yerleşmelerine izin veriyor.

Aranan diğer şartlar

Yasanın ayrıntılarına göre, bu özellikleri taşıyanlardan öncelikle dil bilmeleri de aranacak. Şartları tamamlayanlar, altı ay süreyle Almanya’ya girebilecek ve bu süre içinde geçimini kendi sağlayacak. Mesleki eğitimine ya da yüksek eğitimine uygun iş bulduğunda ise, çalışma ve oturma izni alacak. Almanya’ya yerleşebilecek.

Özellikle sağlık ve inşaat sektöründe nitelikli eleman açığı çekilirken, ayın şekilde bilişim sektöründe de büyük açıklar bulunuyor.

Kimliği gizlemek sınır dışı nedeni

Öte yandan, ülkeye yasa dışı yollardan giren veya iltica talepleri reddedilenlerin kolay sınır dışı edilmesini öngören tasarı da kabul edildi. Nereden geldiğini kasıtlı olarak gizleyen, gitmemek için kimliklerini yok edenler artık sınır dışı edilebilecek. Sınır dışı edilmek üzereyken ortadan kaybolmaları engellemek için de bu kişiler gözaltında tutulabilecek. İlticacının kimliğini gizlemesi de sınır dışı için bir sebep sayılacak.

HABERE YORUM KAT