Almanya, Türkiye'ye silah ihracatını durdurdu

Almanya, Türkiye'ye silah ihracatını durdurdu

Almanya hükümeti, Türkiye ile yeni silah satışı anlaşmasının yapılmayacağını duyurdu. Eski anlaşmalardan doğan yükümlülükler ise yerine getirilmeye devam edecek.

BERLİN - Federal Savunma Bakanlığı, Türk ordusunun Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nı gerekçe göstererek, Türkiye ile yeni silah anlaşması yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. 

Dış İşleri Bakanı Heiko Maas (SPD), Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'de yürüttüğü askeri harekat nedeniyle federal hükümetin bu saldırıda kullanılabilecek yeni silahların ihracatına izin vermeyeceğini kaydetti.

Almanya en çok silahı Türkiye'ye satıyor

İstatistiklere göre Almanya 2018 yılında en çok silahı Türkiye'ye sattı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen silah ihracatı, 242,8 milyon avro ile Almanya'nın tüm silah ihracatının yaklaşık 3'te 1'lik bölümünü oluşturdu. Bu yılın ilk 4 ayında da Türkiye'ye 184,1 milyon avroluk silah satıldı.

Mevcut siparişler gönderilmeye devam edilecek

Federal hükümet yeni silah satış sözleşmesi yapılmasına izin vermeyeceğini duyurmasına rağmen, Türkiye ile önceki yıllarda imzalanan sözleşmelerden doğan yükümlülükler yerine getirilmeye devam edilecek.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Annalena Baerbock ise mevcut anlaşmalardan kaynaklanan silah sevkiyatlarının da durdurulmasını istiyor. Yeşiller'in bu çerçevede önümüzdeki hafta federal meclise bir tasarı sunması bekleniyor.

Suriye operasyonunda kullanılan Alman silahları

Türk ordusunun Barış Pınarı Harekatı'nda kullandığı silahların önemli bir kısmı Almanya'da imal ediliyor. Türk ordusunun tercih ettiği Leopar tankları, piyade tüfeği G-3 ve askerleri taşıyan Mercedes araçlar da Alman teknolojisi ile üretiliyor.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum