Almanya son yılların en pahalı kışını yaşıyor!

Almanya son yılların en pahalı kışını yaşıyor!

Elektrik, doğalgaz, petrol ve yakıt fiyatları rekor seviyeleri gördü.

Uzmanlar, dünya piyasalarında yaşanan etkili bir fiyat artışından bahsediyor. Güney Amerika’daki kuraklık, hidroelektrik santrallerinin çalışamamasına neden oluyor. Bu durum da daha fazla gaz kullanılmasına sebep oluyor. Gaza talep arttıkça fiyatlar da artıyor.

Çin’de yaşanan sağanak yağışların ardından, dev kömür madenleri sular altında kaldı. Korona sonrası yaşanan krizde, Asya’ya enerji sağlamak için ithalat yüzde 5,6 oranında büyüdü. Bu, Dünya genelinde kömür, petrol ve gaz fiyatlarının artmasına sebep oldu.

OPEC ülkeleri ve Rusya petrol üretimini artırmama kararı aldı. Ayrıca Meksika Körfezi’nde yaşanan kasırgalar nedeniyle üretim geçici olarak askıya alındı. Sonuç olarak ABD’de petrol fiyatları son yedi yılın zirvesine çıktı. Dizel ve benzin daha önce hiç olmadığı kadar pahalı.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün(DIW) enerji uzmanı Claudia Kemfert, Almanya için başka bir sorunun daha ortaya çıktığını şu sözlerle belirtti: “Almanya’nın, fosil yakıtlara özellikle Rusya’dan gaz ithalatına olan bağımlılığı.”

Almanya, gaz tüketiminin neredeyse yüzde 90’ını ithal etmek zorunda ve bunun yarısından fazlası(yüzde 55) Rusya’dan, yüzde 30’u Norveç’ten, yüzde 13’ü ise Hollanda’dan geliyor. Hollanda fonlarını kesti. Alman ekonomisi, Rusya’nın gaz politikası yüzünden giderek daha fazla şantaja maruz kalıyor.

Kemfert açıklamasının devamında, “Rusya, boru hatlarından karlı fiyatlarla daha fazla gaz pompalamak yerine, teslimatlarını minumuma indiriyor. Bunun sebebi ise siyasal nedenler" dedi.

Putin’in hedefinin şu olduğu, “AB, yeni Kuzey iki boru hattını onaylamalı ve uzun vadeli tedarik sözleşmeleri yoluyla kendisini Rus gazına daha bağımlı hale getirmeli” iddia edildi,

Fosil yakıtların fiyat sarmalı da elektrik fiyatlarının tüm zamanların rekor seviyesine yükselmesine neden oluyor. Elektrik sağlayıcılarının önümüzdeki yıl için satın aldıkları saatlik megavat elektrik yük, Eylül ayında ilk kez 100 Euro'yu geçti.

Acil durum freni olarak hükümet, yeşil elektriği teşvik etmek için EEG ek ücretini, 3,25 milyar Euro’luk bir federal hibe desteği ile azalttı. Yeni trafik ışığı koalisyonu, ek ücreti tamamen kaldırmak istiyor.

Uzmanlara göre elektrik fiyatları şimdilik yükselmeye devam edecek

DIW uzmanı Kemfert, İspanya ve İtalya'da alınan kararlar gibi elektrik ve KDV indirimlerinin bile tüketiciye yeterince fayda sağlayamayacağından korkuyorlar : “Daha düşük enerji vergileri, fiyatların düşeceğini garanti etmiyor.”

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT