Almanya nitelikli işçilere kapıları açıyor

Almanya nitelikli işçilere kapıları açıyor

Almanya'nın yeni göç yasası, 1 Mart 2020'den itibaren nitelikli yabancı işçilere kapıları açıyor.

OKTAN ERDİKMEN - Alman Koloniler Bürosu Sekreteri Wilhelm Solf, 1912 yılında Reichstag'da yaptığı bir konuşmada şunları söylüyordu: “Biz Almanız, biz beyazız ve beyaz kalmak istiyoruz. Çocuklarınızı kolonilere gönderiyorsunuz. Eve zenci gelinler getirmelerini ister misiniz? Beşiklerinize zenci bebekler yatırmalarını ister misiniz?”.

Bugünse, nitelikli göçmen işçi alımında önceliği Brezilya, Hindistan ve Vietnam gibi ülkelere veren Almanya’nın Başbakanı Merkel şunları söylüyor: “Yeterli sayıda işçi almalıyız. Bunu yapmazsak işler Almanya’yı terk edecek”. 

Almanya’da işsizlik tarihteki en düşük seviyelerini yaşıyor ancak buna rağmen 1,36 milyon açık pozisyon var. Bu rakam, 4 sene önce 873 bindi.

Zanaatkarlar ve sanayiciler nitelikli eleman bulamamaktan şikayet ediyorlar. İktisadi büyümenin yavaşladığı şu günler, yeni yatırımlar için yeni nitelikli elemanların gelmesinin tam sırası olarak görülüyor. 

Siyaset kurumu, iş verenlerin bu talebine yeni göç yasası ile yanıt verdi. 1 Mart 2020 tarihinde “Make it in Germany” sloganıyla yürürlüğe girecek olan bu yasanın, eğitimli göçmenlerin Almanya’ya gelişini kolaylaştırması bekleniyor.

Almanya’daki iş verenler, artık yurt dışından bir personel davet ederken, Almanya’da bu konuda iş arayan birinin olup olmadığına bakılmayacak. Göçmen işçiler, somut bir iş daveti almamış olsalar bile, Almanya’ya gelip iş arayabilecekler. 

Almanya geçmişte yaptığı hatalardan ders almışa benziyor.

İlk kafilelerde gelen işçilerin yüzde 84'ünün mesleği yoktu ve eğitim almamışlardı. Sadece yüzde 13’lük bir kısmı teknik eleman olarak görev yapabiliyordu. Birinci kuşağın önemli bir bölümü, basit notlar alabilecek kadar dahi eğitim görmemişti.

Şimdi, eğitimli göçmenlere kapılar açılıyor. 

Bu durum, Türkiye gibi sanayileşmesini tamamlayamamış ülkeleri ise olumsuz etkileyecek.

Geçtiğimiz yıl, 2017'ye oranla yüzde 27,7 artışla, tam 323 bin 918 kişi Türkiye'yi terk ederek yurt dışına yerleşti.

Türkiye’deki 23 şehrin nüfusu 323 binin altında. Her sene Kars’ın, Bolu’nun, Sinop’un toplam nüfusu kadar insan Türkiye’yi zaten terk ediyordu.

Şimdi, Almanya’daki gurbetçilerin de yardımıyla çok daha kolay iş bulabilecek olan yüz binlerin de tercihi bu ülke olacak.

HABERE YORUM KAT