Almanya ilk korona aşısını insanlarda test edecek

Almanya ilk korona aşısını insanlarda test edecek

Almanya'da koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının klinik araştırması için onay verildi. Almanya'da Türk bilim insanlarının kurucu ortağı olduğu BionTech firması, aşıyı 200 gönüllü üzerinde test edecek.

BERLİN - Almanya'nın Mainz kentinde Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve ve eşi Özlem Türeci'nin kurucu ve yöneticileri arasında olduğu biyoteknoloji firması BioNTech'e, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı için klinik deney yapma onayı verildi.

Almanya'da aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili Paul-Ehrlich Enstitüsünden yapılan açıklamada, muhtemel Kovid-19 aşısı için ilk klinik çalışma yapma onayının BioNTech şirketine verildiği bildirildi. 

Muhtemel aşının insanlar üzerinde test edilmesinin Kovid-19'a karşı etkili bir aşı geliştirme yolunda önemli bir kilometre taşı olduğu belirtilen açıklamada, BioNTech şirketine bu çalışmayı yapma izninin titiz değerlendirme sonucunda verildiği aktarıldı.

Alman Haber Ajansının haberinde, BioNTech şirketinin muhtemel aşıyı yaklaşık 200 gönüllü ve sağlıklı kişi üzerinde test edeceği belirtildi.

Aşının ilk kez insanlar üzerinde de deneneceğini belirten Prof. Cichutek, "Aşıyı deneyeceğimiz gönüllü kişi devamlı olarak kontrol edilerek aşının herhangi bir yan etkisi olup olmadığını yakından takip edeceğiz" dedi.

Yeni aşının Kovid-19'a karşı insan vücuduna etkisi, virüse karşı direnci artırıp artırmadığı, bağışıklık sistemini ne kadar güçlendirdiği ve aşının uygulanacağı kişiye ne miktarda verileceği konusunda ilk etapta 2 bin kişi üzerinde uygulanacağı, aşının yan etkisinin olmamasına dikkat edildiği belirtildi.

PEI, klinik deney süresinin 3 ila 5 ay sürmesini bekliyor. 

HABERE YORUM KAT