Almanya gerçekten işçi alacak mı?

Almanya gerçekten işçi alacak mı?

Almanya işçi alacak haberleri ne kadar doğru? Şartlar neler? Kimler başvurabilir? Yeni yasanın getirdiği tüm değişiklikleri özetledik.

OKTAN ERDİKMEN - Federal Almanya Parlamentosu yeni göç yasasını kabul etti. Bu durum, tıklanma uğruna yalan yanlış bilgiler vermekten çekinmeyen Türkçe haber sitelerinde, “Almanya işçi alacak – Başvuru şartları” gibi manşetlerle verildi.

Daha önce de “Almanya’ya işçi götüreceğim” diyen kişilerin haberleri yayımlanmış ancak büyükelçilik bu haberleri yalanlamıştı.

Yeni yasayla ilgili bilgisi olmayan ve Almanya’ya gelmek isteyenler için, olan biteni özetleyelim:

Evet, Almanya işçi alacak ama şartlar sanıldığı kadar kolay değil.

Yasa federal meclisten geçti ancak eyalet parlamentolarında henüz görüşülmedi. Eyalet düzeyinde değişiklikler olabilir. Bu nedenle başvurmak şu an için mümkün görünmüyor. Kesinlikle başvurmayı düşünenler, eyaletlerden haber gelene kadar Almanca öğrenebilirler çünkü yasada Almanca bilme şartı var.

Almanca şartı var

Başvuracak kişilerin Almanca bilmeleri ve mesleklerini sertifikalandırmaları gerekiyor. Yani iyi bir berber veya hasta bakıcı olabilirsiniz ancak sertifikanız yoksa başvuramazsınız. Almanca seviyesi her meslek grubuna göre farklılık gösteriyor. Bazı meslekler için çok iyi, bazıları için orta düzeyde dil bilgisi yeterli olabilir. Ancak Türkiye’deki orta düzey ile Almanya’daki orta düzey kavramları epey farklı. Dil sınavlarını da Goethe Enstitüleri yapacağı için, gelmek isteyenlerin öncelikle dile odaklanmaları gerekiyor.

Yaş sınırı yok

Başvuru yapmak için bir yaş sınırı yok. Ancak 46 yaşın üstündekiler, belirli bir gelir garantisi göstermek zorundalar. Çünkü Almanya onlara kısa vadede emekli maaşı ödemek istemiyor.

Başvurduktan sonra ne olacak?

Bu haliyle yasanın önündeki en büyük engel Almanca. Peki bu engeli aşar ve başvurunuz kabul edilirse ne olacak? Öncelikle Almanya’ya gelip 6 ay süreyle iş arama vizesi alabileceksiniz. Bu zaman diliminde masraflarınızı kendiniz karşılamalısınız.

İş bulduğunuzda vizeniz oturma ve çalışma iznini çevrilecek. Bu arada iş bulmak, Türkiye’den göründüğü kadar kolay değil. Bu süreçte size tanıdıklarınız ve akrabalarınız yardımcı olacaktır.

Hangi meslekler avantajlı?

Yasanın amacı, Almanya’nın bilişim ve yapay zeka gibi sektörlerde ABD ve Çin gibi ülkelerin oldukça gerisinde kalması. Alman sanayisi otomotiv, kimya gibi geleneksel üretim sektörlerine dayalı. Yeni dönemde rekabetçi olabilmek için böyle bir adım attılar. Dolayısıyla bu alanlarda çalışanlar avantajlı ancak yasa bunlarla sınırlı değil. Almanya’da büyük sorun olan doktorluk, hasta bakıcılığı, inşaat ustalığı, araba tamirciliği meslekler de ilgi görecektir.

Mavi karta göre ne gibi avantajlar var?

Almanya, mevcut durumda zaten Avrupa Birliği mavi kart uygulaması çerçevesinde göçmen alıyor. Anca bu kartın verilmesi çok ciddi bir prosedüre bağlı ve şartları ağır olduğundan senede ancak birkaç bin kişi bu haktan yararlanabiliyor ki bu da yeterli değil. Örneğin mavi kart almak için yılda 52 bin avroluk bir brüt maaş sözleşmeniz olmalı. Fen bilimleri, doktorluk, mühendislik, bilişim gibi alanlarda bu 40 bin 560 avroya düşebiliyor.

Özetle:

Söylenenler kısmen doğru. Almanya işçi alacak ama başvuru şartları çok ağır. Özellikle Almancadan dolayı, birçok kişi istese bile başvuru yapamayacak gibi görülüyor. Bu nedenle yasa istediği sonucu doğurmayacaktır. Umarım eyalet parlamentolarında gerekli değişiklikler yapılır ve Almanca şartı kaldırılır. En azından belirli bir süreye bağlanır ve Almanya’da öğrenme imkanı sunulur.

Başvurmak isteyenler ne yapmalı?

Başvurmak isteyenlerin şu anda yapabilecekleri bir şey yok. Eyalet meclislerinden onay gelene kadar beklemelisiniz. Gelmeye kesin olarak niyetliyseniz, hızlı bir şekilde Almanca öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.

Bu konuda Av. Memet Kılıç ile yaptığımız yayını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

HABERE YORUM KAT