Almanya duyurdu: ''Acilen vasıflı yabancı elemana ihtiyaç var...''

Almanya duyurdu: ''Acilen vasıflı yabancı elemana ihtiyaç var...''

Nitelikli eleman sıkıntısı tüm sektörlerde doruk noktasına ulaşmış durumda. Bu durum, Almanya'nın sanayi ve teknoloji merkezi olma konumunu ve refah düzeyini tehdit ediyor.

Almanya, mühendislik alanında iş arayanlar için geniş bir seçenek sunuyor. 2021'in dördüncü çeyreğinde, 100 başvuru sahibine karşılık 387 boş mühendislik kadrosu bulunuyordu. Bir yıl sonra, bu sayı 471'e yükselerek neredeyse %22'lik bir artış gösterdi.

2022 yılı sonunda, Almanya'da toplamda 170.300 boş mühendis kadrosu bulunuyordu. Alman Mühendisler Birliği (VDI), hemen her sektörde nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çekiyor. Bu durum, kamu inşaat projelerinin duraklamasına veya başlatılamamasına, dijitalleşme projelerinin ise büyük ölçüde rafa kalkmasına neden oluyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Emekli sayısının artması ve üniversite öğrenci sayısının azalması Almanya'da endişe yaratıyor. VDI Teknoloji ve Toplum Bölümü Yöneticisi Dieter Westerkamp, "Almanya'da geçmişte iyi insan kaynaklarımız mevcuttu. Gücümüzü bundan alıyorduk. Ancak şimdi giderek daha fazla nitelikli eleman emekli olurken, başta mühendislik bölümleri olmak üzere üniversite öğrencilerinin sayısı giderek azalıyor. Asıl vahim olan ise durumun kısa vadede düzelmeyeceği gerçeği" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Özellikle iklim dostu teknolojiler ve ürünler alanında uzman mühendislere olan talep artıyor. Alman Ekonomi Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, şirketlerin %43'ü gelecekte daha fazla mühendise, %63'ü ise daha fazla bilişim uzmanına ihtiyaç duyacaklarını belirtti

Alman Mühendisler Birliği'nden Dieter Westerkamp, sektörün bu sıkıntıyı aşmak için çabaladığını ancak bunun tek başına mümkün olmadığını söyledi. Ayrıca, vasıflı eleman açığının artmasıyla birlikte Almanya'nın bir üretim ve teknoloji merkezi olarak tercih edilme konumunun zayıflayabileceğine dikkat çekti Bu durum, ülkeye yatırım yapmaya ikna etmenin zorlaşabileceği ve Almanya için olumsuz sonuçlara yol açabileceği anlamına geliyor Bu nedenle, bu sorunun çözülmesi önemli çünkü ülkenin refahı tehlikeye girebilir.

Acilen vasıflı yabancı elemana ihtiyaç var

Westerkamp, bu açığın ancak yoğun bir vasıflı işgücü göçüyle kapatılabileceğini belirtiyor. Gerçekten de, Almanya'da mühendislik mesleklerinde çalışan yabancıların sayısı, 2012 yılı sonundan Eylül 2022'ye kadar %126,5 artarak yaklaşık 105.000'e ulaştı. Şu anda her on mühendisten biri yabancı kökenli. Bununla birlikte, bu yeterli değil.

Politikacılar da bu sorunun farkına varmış ve göç mevzuatında kapsamlı bir düzenleme yapmaya karar verdi. Alman Mühendisler Birliği Teknoloji ve Toplum Bölümü Yöneticisi Dieter Westerkamp, bu adımı olumlu karşılarken, can sıkıcı bürokratik engellere dikkat çekiyor "Örneğin, bir Hintli mühendisin Almanya'da çalışma izni alması yedi ay sürüyor. Bu süreler, göze alınamayacak kadar uzun ve daha hızlı davranmayacağımız bir süre. Süreci hızlandırmazsak, diğer ülkeler bu nitelikli çalışanları elimizden alabilir."

Köln'deki Alman Ekonomi Enstitüsü'nden ekonomist Axel Plünnecke, oturma ve çalışma izniyle ilgili evrakların Almanya'daki ilgili yabancılar dairesinden yurt dışındaki Alman konsolosluklarına postayla gönderilmesinin büyük bir zaman kaybına neden olduğunu vurgulamakta ve resmi dairelerde daha fazla dijitalleşme ve daha fazla personel talep ediyor. Plünnecke ayrıca yurt dışındaki Alman büyükelçiliklerinden veya konsolosluklardan vize başvurusu için randevu almanın bile aylar sürebildiğine dikkat çekiyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
8 Yorum