Almanların yarısı "Aşırı sağcı parti kapatılmasın" dedi: Seçim anketlerinde beklenmeyen durgunluk

Almanların yarısı "Aşırı sağcı parti kapatılmasın" dedi: Seçim anketlerinde beklenmeyen durgunluk

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD'nin "demokrasi için bir tehdit olduğu" yönünde görüş veren çok sayıda Alman vatandaşı, "partinin kapatılmasına karşı oldukları" yönünde görüş verdi.

Almanya'da siyasetin gündeminden düşmeyen "aşırı sağcı" yükseliş, bir süredir kamuoyu yoklamalarında "durgunluk" gösteriyor. ZDF "Politbarometer" anketine göre, ülkede faaliyet gösteren aşırı sağcı popülist parti AfD, önceki aya kıyasla 3 puan kaybetti. Ancak yine de yüzde 19'luk bir oy potansiyeliyle ikinci sıradaki yerini koruyor.

"KAPATILMASIN" DEDİLER

Ankete katılanların yüzde 72'si "AfD'nin demokrasi için bir tehdit oluşturduğu" yönünde oy kullandı. Ancak sadece yüzde 41'i "AfD'nin yasaklanması gerektiğini" dile getirdi. Toplamda yüzde 53'lük bir kesim AfD'nin yasaklanmasına karşı çıktığını ifade etmiş oldu.

"PROTESTOLAR ZAYIFLATACAK"

Ankete katılanlar ağırlıklı olarak, Almanya'daki en önemli sorunların "göç" ve "aşırı sağcılığın yükselmesi" olduğunu düşünüyor.

Birkaç haftadır ülkenin farklı bölge ve kentlerinde aşırı sağcılığa ve ırkçılığa karşı düzenlenen gösteriler, katılımcıların yüzde 79'u tarafından olumlu karşılanıyor. Görüş belirtenlerin yüzde 38'i AfD'yi de hedef alan bu protestoların partiyi ideolojik olarak zayıflatacağına inanıyor. Yüzde 39'u büyük bir etki beklemezken, yüzde 18'i AfD'nin bu süreçten güçlenerek çıkacağını düşünüyor.

MEMNUNİYETSİZLİK SÜRÜYOR

Ankete katılanların 3'te 2'si, Trafik Işığı Koalisyonu tarafından kurulan hükümetten memnun olmadığını ve koalisyonun gelecek dönemde başarı elde edemeyeceğini dile getirirken, sadece yüzde 28'lik bir dilim "memnun olduğunu" ifade ediyor.

ARTI49
Fotoğraf: AA

HABERE YORUM KAT