Almanya'da kritik sonuçlar... Aşırı sağcılar aylar sonra ilk kez düştü

Almanya'da kritik sonuçlar... Aşırı sağcılar aylar sonra ilk kez düştü

Federal Meclis bu hafta seçilseydi, sadece dört parti parlamentoya girecekti. Ayrıca aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD de oy kaybetmeyi sürdürüyor ve Temmuz 2023'ten beri ilk kez yüzde 20'nin altına düştü.

Almanya'daki siyasi ruh halinde bir dizi hafif değişim var. FDP ve Sol Parti bir puan kaybetti ve şu anda RTL ve ntv trend barometresinde yüzde 3 oranında yer alıyor. FDP en son Ocak 2015'te bu kadar düşük bir oya sahip olmuştu.

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD de yine oy kaybetti ve bir puan geriledi. Nazi partisi AfD, Temmuz 2023'ten bu yana ilk kez yüzde 20'nin altında kaldı. AfD'nin "gizli toplantısının" ifşa olmasıyla birlikte ülkede eylemler de sürüyor. Vatandaşlar "AfD kapatılsın" eylemleri yapıyorlar. Söz konusu eylemler başlamadan önce AfD, anketlerde yüzde 22-23 civarındaydı. Son 2 haftada AfD, yüzde 19'a kadar geriledi.

Öte yandan, CDU/CSU, SPD ve diğer partiler oylarını bir puan yükselttiler.

DAĞILIM NASIL OLACAKTI

Federal Meclis bu hafta seçilseydi, partiler aşağıdaki sonuçları bekleyebilirdi:

CDU/CSU %32 (Eylül 2021'deki Federal Meclis seçimleri: %24,1), AfD %19 (%10,3), SPD %15 (%25,7), Yeşiller %14 (%14,8), FDP %3 (%11,5), Sol %3 (%4,9), Özgür Seçmenler %3 (%2,4).

Oy kullanmayan ve kararsız seçmenlerin oranı yüzde 27 ile son Federal Meclis seçimlerindeki oy kullanmayanların oranından, yani yüzde 23,4'ten daha yüksek durumda. Bu sonuçlar ise şu anda Alman Federal Meclisi'nde sadece CDU/CSU, SPD, Yeşiller ve AfD'nin temsil edildiği anlamına geliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT