Alman KfW Bankası'nın finanse ettiği projeler

Alman KfW Bankası'nın finanse ettiği projeler

Alman Kalkınma Bankası KfW kredilerinde aslan payı AKP’li belediyelere gidiyor. Birçok tramvay ve arıtma tesisi, Almanya’dan alınan borçla yapıldı. KfW'den kredi alanlar arasında tek bir CHP’li belediye yok.

OKTAN ERDİKMEN - AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde Türkiye’nin toplam 130 milyar dolar dış borcu vardı. Bugün itibariyle dış borcumuz 432 milyar dolar. 

Buna rağmen, Erdoğan ve yandaş medya sürekli IMF’ye olan borcun ödendiği yönünde propaganda yapıyor. Bu doğru ancak IMF’ye ödenen borç miktarı sadece 28 milyar dolar. AKP’liler ödedikleri 28 milyarı sürekli hatırlatıyorlar ama yeni borç aldıkları 300 milyar dolardan hiç söz etmiyorlar.

Gündeme getirmek istemedikleri başka şeyler de var. Bunlardan biri de, AKP’li belediyelerin Alman bankalarından aldıkları borçlar.

Alman Kalkınma Bankası (KfW) tarafından verilen kredilere baktığımızda aslan payının AKP’li belediyelere gittiğini görüyoruz. 

1987 yılından itibaren bu bankanın kredi verdiği belediyelerin partilere göre dağılımı şu şekilde: AKP - REFAH (6), HADEP - DTP (4), MHP (3), ANAP (3), DYP (2), DSP (1), SHP (1) ve Bağımsız (1).

KfW'den borç alanlar arasında tek bir CHP’li belediye bile yok.

KfW kredileri içerisinde AKP’li Ankara Belediyesi’nin özel bir yeri var. Tüm belediyelere verilen kredilerin 3’te 1’i Ankara’ya ayrıldı. Başkentte su, atık su arıtma, biyogaz gibi projeler Almanlardan alınan borçla yapıldı.

Alman banka, toplamda 19 şehirde su ve arıtma tesisi kurulmasını finanse etti. Konya ve Bursa belediyelerinin tramvay projeleri de Almanya’dan alınan kredilerle hayata geçirilebildi.

KfW Grubu’nun Türkiye’ye verdiği kredinin miktarı toplamda 14 milyar avroyu geçti.

Son olarak geçen sene İstanbul’da okulların depreme karşı güçlendirilmesi gerekiyordu. İstanbul Valiliği Alman bankaya başvurdu ve borç aldı.

Bir taraftan Almanya’nın kapısı çalınıyor, çocuklarımız depremde ölmesin diye borç para isteniyordu. Diğer taraftan Alman siyasetçilere etmedik hakaret bırakılmıyordu. 

İşlerin böyle yürümeyeceği anlaşılınca, terör destekçisi, Nazi Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski dostu oldu.

Mevlüt Çavuşoğlu, Merkel’in Avrupa’nın lideri olduğunu açıkladı.

Numan Kurtulmuş, Almanya’nın ne kadar büyük dostumuz ve müttefikimiz olduğunu anlata anlata bitiremedi.

Belediyelerin aldığı borçların musluğunun kısılma tehlikesi, AKP'lilerin son dönemde birdenbire parlayan Almanya sevdasının sebeplerinden sadece bir tanesi.

Diğer sebepleri de önümüzdeki günlerde tartışmaya açarız.

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT