Alman bakandan ağır eleştiri: “Romanlara yaptıklarımız unutuldu”

Alman bakandan ağır eleştiri: “Romanlara yaptıklarımız unutuldu”

Bakan Michael Roth, Hitler döneminde katledilen Sinti ve Roma azınlığın anıldığı törende Almanların konuya ilişkin bilgi düzeyini “utanç verici” olarak niteledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth Tagesspiegel’e yaptığı açıklamada “Almanya’da nazi döneminde Sinti ve Romanlara yaptıklarımız hakkında çok az şey biliyor olmamız  utanç verici. Nazi teröründen dolayı Sinti ve Romanların da acı çektiğini yeterince anlatamadık” dedi. 

Törende Naziler tarafından işgal edilen Avrupa’da öldürülmüş yaklaşık yarım milyon Sinti ve Roman anıldı. 2 Ağustos 1944’te son Sinti ve Romanlar Auschwitz-Birkenau toplama kampındaki gaz odalarında öldürüldü.

ANITIN GEÇİCİ SÖKÜLMESİ TARTIŞMALARI

Öte yandan törene Alman Sinti ve Roman Merkez Konseyi Başkanı Romani Rose’un da katılması bekleniyor. Berlin-Tiergarten’da ise katledilen Sinti ve Romanlar için bir anıt bulunuyor.  Stuttgart  21 projesi kapsamında planlanan tren yolları yapımı dolayısıyla anıtın geçici olarak kaldırılması tartışmalarına da değinen Bakan Roth “Roman toplumu temsilcileri bunu onaylamadan hiçbir şey yapılamaz. Anıt, Sinti ve Roma soykırımının unutulmuş birçok kurbanına saygınlığını iade etmeyi amaçlayan çok özel bir yer” diye konuştu.

SALGINDAN EN ÇOK ROMANLAR ETKİLENDİ

Salgından en çok savunmasız ve zor durumdaki toplumların etkilendiğini Sinti ve Roman toplumun koronavirüsten en çok darbe alan toplum olduğunu söyleyen Bakan Roth “Ayrıca Sinti ve Romanlar maalesef hâlâ klişelere maruz kalıyorlar” dedi. Ekim ayında AB Dönem Başkanı Almanya’nın AB Komisyonu’na eşit katılım ve Roman karşıtlığı ile mücadele için 2021-2030 dönemini kapsayan yeni stratejiler başlatılması için bir tasarım sunduğunu da belirten sosyal demokrat politikacı, “Sinti ve Romanların eğitim, barınma, sağlık hizmetleri, iyi ücretli işler ve sosyal katılım konusunda hâlâ çok az erişimi var” dedi.

+49 – BERLİN

FOTO: Jean Carlo Emer on Unsplash

HABERE YORUM KAT