Alman askere Türkiye'den çıkış yasağı

Alman askere Türkiye'den çıkış yasağı

Almanya’da, Yıldırım Kuvvetler Birliği’nin kurmay sınıfında görev yapan 21 yaşındaki Alman askere, ‘Türkiye’den çıkamazsın’ yasağı geldi. Asker Türk kökenli değil.

FRANKFURT - Almanya'da, Hessen Eyaleti'nin Stadtallendorf Kasabası'nda bulunan Yıldırım Kuvvetler Birliği'nden 21 yaşındaki bir Alman asker, bir haftalığına gittiği Türkiye'den çıkamıyor. Kurmay sınıfından olan ve Türk kökenli olmadığı açıklanan askere “Türkiye'yi terk etme yasağı” getirilmesi, Alman Hükümeti'ni harekete geçirdi. Hakkında ‘Türkiye'ye terk etmeme' kararı verilen genç askerin, eski bir Türk vatandaşı ya da Türk kökenli olmadığı ancak buna rağmen, olası bir soruşturma yüzünden Türkiye'den çıkmasına da izin verilmediği açıklandı.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre,  askerin bir haftalığına özel bir işi için Türkiye'ye gittiği ve dönüşte, ‘Senin ülkeyi terk etmen yasak' denilerek bırakılmadığı öğrenildi.

Konu hem ordu da hem de Alman Dışişleri'nde alarm verilmesine neden oldu. Alman Dışişleri Bakanlığı, hemen Ankara'daki Alman Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu'nu devreye soktu. Asker hakkında neden böyle bir karar verildiği bilinmiyor. İstanbul'da şu anda serbest olduğu belirtilen askerle ilgili devreye giren konsolosluğun, askerle iletişime geçtiği ancak şu an ‘Kişisel bilgileri koruma yasası gereği' bilgi verilemeyeceğini bildirdiği öğrenildi.

Casusluk soruşturması mı?

Askerle ilgili olarak “Siyasi bir soruşturma” olasılığı ağır basıyor. Kurmay sınıfından (Stabskompanie) olduğu belirtilen askerin Türk kökenli olmamasının soruşturmaya daha fazla bir önem kattığı, olası bir “casusluk suçlaması”nın söz konusu olabileceği yorumları yapılıyor.

HABERE YORUM KAT