Aldi torbalarını unutma

Aldi torbalarını unutma

20 yıl önce oynanan Beşiktaş maçında Bayern taraflarları, yanlarında getirdikleri Aldi torbalarını havaya kaldırarak, Almanya'daki Türkleri akıllarınca aşağılamak için 'Aldi müşterilerini selamlıyor' pankartı açmışlardı.

OKTAN ERDİKMEN - Şampiyonlar Ligi son 16 kurasında Türkiye'den Beşiktaş, Almanya'dan Bayern Münih ile eşleşti. İki takım, bundan 20 sene önce Avrupa arenasında karşılaştılar ve Bayern taraftarları stada gelen gurbetçileri akıllarınca aşağılamak için Aldi torbaları açtılar.

Bununla da yetinmediler ve 15 metrelik 'Aldi müşterilerini selamlıyor' pankartıyla poz verdiler. 

Burada kendilerince, Almanya'da yaşayan Türklerin diğer marketlere göre ucuz ürünler satan Aldi'den alışveriş yaptıklarını ve fakir olduklarını anlatmaya çalışıyorlardı.

Bu ırkçı aksiyon Türk ve Alman kamuoyundan büyük tepki çekti. Türk gazeteler Bayern taraftarlarını Nazi olmakla suçladı.

Birkaç hafta sonra oynanan maçta, Borussia Dortmund taraftarları da Bayernlilere karşı Lidl torbaları açarak, ırkçılığı protesto ettiler. 

FC Kölnlüler, 'Biz de Aldi'den alıyoruz' kampanyası başlattı.

Bayern Başkanı özür diledi, kulüp sayfa sayfa özür ilanı yayımladı. 

***

Bayern taraftarları yıllar sonra ırkçılığa karşı ve centilmen oldukları için, Alman Futbol Federasyonu'nun verdiği Julius Hirsch ödülünü aldılar. 

Julius Hirsch, Alman milli takımında da oynayan Yahudi bir futbolcuydu. Önce sadece Yahudi olduğu için, yıllarca formasını giydiği futbol kulübünden atıldı. Çünkü Yahudilerin futbol kulüplerine üye olmasına izin verilmiyordu.

Daha sonra Gestapo tarafından tutuklandı, Auschwitz'e götürüldü ve milyonlarca Musevi ile birlikte yakıldı.

***

Beşiktaş, gurbetçiler olay çıkarır da ceza alırız diye, Avrupa'daki Türk taraftarların deplasmandaki maça gelmesini istemiyor. Bu nedenle Münih'teki maçta Türk taraftarlar tribünde yer almayacak.

O torbaları açanlar, pankartı hazırlayanlar ve Julius Hirsch'i yakanlarsa, her yerde olmaya devam edecekler.

Ta ki hepimiz ırkçılığın ne büyük bir insanlık suçu olduğunu anlayana ve önce kendi içimizdeki şovenist milliyetçilikten kurtulmayı başarana kadar...

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT