AKP’nin hatalarının bedelini gurbetçi ödüyor

AKP’nin hatalarının bedelini gurbetçi ödüyor

Avrupa'ya düşmanlık yapmanın bedelini gurbetçiler ödüyor. Bugüne kadar kimsenin dikkate almadığı gizli çifte vatandaşlık, Türkiye’deki banka hesapları, pasaport alırken başörtülü fotoğraf vermek gibi konular didik didik edilmeye başladı.

OKTAN ERDİKMEN - AKP hükümeti ve Erdoğan, referandum sürecinde Türkiye’deki oylarını birkaç puan arttırabilmek için yurt dışında düşman arayışına girmişti. Bu süreçte Almanya, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerle suni gerginlikler yaratıldı. Avrupa’da miting düzenlemelerine izin verilmeyen bakanlar, zorla gelip polislerle kavga ettiler.

Erdoğan Avrupalılara ‘Ey Almanya, ey Fransa’, ‘Sen kimsin, kaç yaşındasın?’, ‘Nazi, terör destekçisi, bunlara oy vermeyin’ diye bağırdı. Avrupa’da Erdoğan fotoğraflarıyla seçim arabaları dolaştırıldı. AKP’liler seçimden sonra özel uçaklarına binip Türkiye’ye döndüler. Avrupa’da yaşayan Türkler ise bu süreçte güç kazanan aşırı sağcı partilerle baş başa kaldılar. Bir kere daha kaderlerine terk edildiler.

Gurbetçilerin büyük oranda Erdoğan’ı destekledikleri yönündeki algı, Avrupa’daki siyasetçilerin onları ‘truva atı’ olarak görmesine neden oldu. Bu süreçte Erdoğan’dan ve AKP’den intikam alabilmek için gurbetçileri hedef alan çok sayıda düzenleme hayata geçirildi.

Avrupa’da sadece son bir hafta içerisinde yaşanan siyasi gelişmelere bakmak bile bunu gösteriyor. Geçtiğimiz hafta neler yaşandığını kısaca hatırlayalım:

1. Hollanda’da TC kimlik numarasını vermeyen Türklerin sosyal yardımı - emeklilik destek ödemesi kesildi. Bunun üzerine görülen mahkeme, Sosyal Yardım Dairesi’ni haklı buldu ve bu bilgileri vermeyenlerin yardımlarının kesilebileceğine hükmetti. Daha önce de Belçika, bazı Türk vatandaşlarından E-Devlet şifrelerini istemişti.

2. Almanya’da sosyal yardım alan ve yurt dışında banka hesabında 147 bin avro çıkan bir aileye, geriye dönük 175 bin avro ceza kesildi.

3. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde 14 yaş altındaki kız çocuklarının başörtüsü takmasının yasaklanması gündeme alındı.

4. Almanya’da Pforzheim Belediyesi pasaport ve ehliyet başvurusunda başörtülü fotoğraf veren kadınlardan, bunun gerekli olduğuna dair camiden yazı getirmelerini istedi. 

5. Kassel Belediyesi Halit Yozgat anma törenini iptal etti. Töreni kimse ‘Ben düzenleyeyim’ demedi.

6. Avusturya’da 20 bin Türk’e, Avusturya vatandaşlığına geçtikten sonra haber vermeden Türk vatandaşlığını yeniden aldıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

7. İlkokullarda başörtüsünün yaz aylarına kadar çıkarılacak bir düzenlemeyle yasaklanacağı açıklandı.

Avrupa’da yaşayan vatandaşlar, tüm bunlarla ve gittikçe artan yabancı düşmanlığıyla mücadele ederken, yanlarında AKP’yi göremiyor.

AKP’liler bu süreçte sürekli olarak ‘Bir şey olmaz, rahat olun’ diyor ve her şeyi 2019 seçimlerinin sonrasına atmaya çalışıyor.

Seçim bildirgesinde gurbetçilere yönelik verdikleri sözleri bile tutmadılar.

'THY uçuşlarında yüzde 25 indirim yapacağız’ dediler, yapmadılar.

‘Emeklilere çalışma hakkı vereceğiz’ dediler, vermediler.

Avrupalı Türkleri zor durumda bırakacağını bile bile gerginlik yarattılar. Sadece kendi siyasi gelecekleri için milyonlarca insanın huzurunu kaçırdılar.

Bu konuları Vergi Dairesi’nden ve okuldan gelen mektubu okurken, 4 kişilik aile için bir araba parası uçak bileti ücreti öderken, Bulgaristan’da dezenfekte haracı verirken ve Kapıkule’de 18 saat beklerken uzun uzun düşünmemizde fayda var…

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

Avrupa'daki haftalık gelişmelere ilişkin videoyu buradan izleyebilirsiniz:

HABERE YORUM KAT
4 Yorum