AKP, gurbetçiyi bu kez kandıramayacak

AKP, gurbetçiyi bu kez kandıramayacak

Emeklilere çalışma izni ve uçak biletlerinde indirim sözlerinin tutulmaması, Kapıkule’de 20 saat bekleme süresi, Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması gibi nedenlerle AKP’nin garanti gördüğü Avrupa oylarında büyük bir düşüş yaşanacak.

OKTAN ERDİKMEN - Adalet ve Kalkınma Partisi 2015 seçimleri ve 2017 referandumu öncesinde Avrupa’da çok sayıda miting düzenlemiş, istenmediği yerlere zorla gitmiş ve bakanlar polislerle birebir kavgaya tutuşmuştu.

Daha sonra Avrupalılara ‘Nazi, Türkiye düşmanı, terör destekçisi, bunlara oy vermeyin’ diyerek etmedik hakaret bırakmayan Erdoğan, yurt dışında yaşayan milyonlarca Türkiye kökenliyi zor duruma soktu.

AKP’liler seçimlerde birkaç puan fazla oy aldıktan sonra, özel uçaklarına binip Türkiye’ye gittiler ancak gurbetçiler sosyal yardımların ve çifte vatandaşlıkların didik didik edilmesi, okulda ve iş yerinde gittikçe artan ayrımcılık gibi birçok sorunla baş başa kaldılar.

AKP, Avrupa'da sanıldığı kadar güçlü değil

Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın ezici bir çoğunlukla AKP’yi destekledikleri algısı zaten doğru değildi. Örneğin son 1 Kasım genel seçimlerinde, Almanya’da yaşayan 1 milyon 411 bin Türk seçmenin sadece 340 bini AKP’ye oy vermişti. AKP, seçime katılım oranı çok düşük olduğu için, toplamda yüzde 59 gibi yüksek bir rakama ulaşıyor gibi görünse de, gerçekte 1 milyon 71 bin kişi AKP’ye oy vermedi. 

Türk kökenli Alman vatandaşlarının da yüzde 68’i, Erdoğan’ın "Sakın oy vermeyin’ dediği partiler (SPD, CDU ve Yeşiller) lehinde oy kullanmıştı.

Türklerin en yoğun olarak yaşadığı bölge olan Kuzey Ren Vestfalya'da yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde, Erdoğan’ın işaret ettiği ADD ve BIG partileri sadece yüzde 0,1 oy alabilmişlerdi. 

Buna rağmen, AKP’liler konsoloslukları ve camileri parti bürosu gibi kullandıkları ve Türkiye’den zarflar içerisinde gönderilen yoksul insanların vergilerini bol keseden harcadıkları için büyük organizasyonlara imza atabildiler. Bunlar da Avrupa’da çok etkililermiş gibi görünmelerini sağladı.

AKP gurbetçiyi kandırdı

2015 seçimleri öncesinde AKP’nin yurt dışına yönelik seçim vaatleri arasında açık ve net bir şekilde Türk Hava Yolları biletlerinde yüzde 20 indirim yapılacağı ve borçlanarak emekli olan vatandaşlara, yurt dışında 450 avroya kadar çalışma hakkı sağlanacağı belirtildi.

Buna rağmen, AKP’liler seçimden sonra bu sözlerini de unuttular ve gurbetçileri oylarını aldıktan sonra kaderleriyle baş başa bıraktılar.

Üstüne üstlük, CHP’nin emeklilere çalışma hakkı verilmesi, yurt dışında 20 yıl yaşayanlara Türkiye’ye dönüşte vergisiz bir araba götürme hakkı tanınması, sadece THY biletlerinde değil, tüm uçak biletlerinde 599 TL’lik tavan fiyat uygulamasına geçilmesi, ihtiyacı olanların Türkiye’ye defin işlemlerinin ücretsiz yapılması gibi yasa tekliflerine karşı çıktılar.

Kapıkule’de 20 saati bulan bekleme süreleri ve Bulgaristan’ın gurbetçilerden aldığı sözde dezenfekte haracıyla ilgili tek bir söz etmediler.

Üstüne üstlük, yabancı plaka araçlara Türkiye'de köprüden, oto yoldan geçince 10 kat ceza uygulamasını başlattılar. Gurbetçi yolda HGS'yi nereden bulacak, bu kadar yolu vatanına kavuşmak için geldikten sonra köprüden geçse ne olur diye düşünmediler.

Türkiye düşmanı, terör destekçisi dedikleri bir Alman, bugün Alman nüfus cüzdanını göstererek bir haftalığına her şey dahil, uçak da içinde 250 avroya Türkiye’de tatil yapabiliyor.

Çocuğu Türkçe’yi unutmasın diye memleketine gitmek isteyen bir gurbetçi, Türk nüfus cüzdanıyla kendi ülkesine giremiyor. Ödediği bilet parası da kişi başı 400-500 avroyu buluyor.

Ancak gurbetçiler kandırıla kandırıla akıllandılar. Bir kazığı iki kere üst üste yemiyorlar.

Bu nedenlerle AKP’nin Avrupa’daki oylarında büyük bir kayıp yaşayacağını ve partinin kesinlikle yüzde 50’nin altında kalacağını düşünüyorum.

 

HABERE YORUM KAT
7 Yorum