AK Parti ve MHP, Kombassan'ı kurtardı

AK Parti ve MHP, Kombassan'ı kurtardı

AK Parti ve MHP özel yasayla Kombassan'ı kurtardı. Artık gurbetçiler mahkemeyle paralarını alamayacak. Davalar düşecek.

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen torba yasa ile, 90'lı yıllarda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan para toplayarak kurulan ancak bugüne kadar söz verdiği kar paylarını dağıtmayan Kombassan Holding kurtarıldı.

Yeni adı Bera Holding olan şirket aleyhine dava açan çok sayıda gurbetçi, yatırdıkları paraları faiziyle geri almıştı ve almaya da devam ediyordu. 45 maddelik yasa teklifinde yer alan söz konusu düzenlemeyi içeren 37. madde ile artık para yatıranlara paraları yerine hisse verilecek. Bugüne kadar açılmış ve henüz karara bağlanmamış davalar da bu çerçevede düşecek.

Önceki dönemlerde AK Parti'den bakanlık ve milletvekilliği yapan Ali Rıza Alaboyun, Bera Holding'in yönetim kurulu başkanı olarak TBMM'ye gelerek komisyonda milletvekillerine bilgi vermişti. Komisyona yurt dışındaki mağdurlar davet edilmezken, şirketin hisseleri haftalar içerisinde 2 katına çıkmıştı.

Söz konusu madde şu şekilde:

GEÇİCİ MADDE 4- 31/12/2014 tarihine kadar, pay sahibi sayısı nedeniyle paylar halka arz olunmuş sayılan ve paylan borsada işlem gören anonim ortaklıklar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak nominal ya da primli değer üzerinden pay veya pay adı altında satışı yapılmış olan her türlü araç, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun kaydileştirmeye ilişkin şartlarına tabi olmaksızın 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı mülga Türk Ticaret Kanunu ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında pay addolunur, bu ortaklıklara yapılan ödemeler pay karşılığı yapılmış kabul edilir ve ortaklık ilişkisi kurulmuş sayılır. Bu payların kaydileştirilmemiş olması ortaklık haklarına halel getirmeyeceği gibi ortaklık ilişkisinin kurulmadığı da iddia edilemez.

Birinci fıkra kapsamında kurulmuş olan ortaklık ilişkileri hakkında; geçerli bir ortaklık ilişkisi bulunmadığı veya primli pay satışı yapıldığı ileri sürülerek sebepsiz zenginleşme, haksız fiil, sözleşme öncesi görüşmelere aykırılık veya sözleşmeye aykırılık nedenlerine dayalı olarak açılan ve kanun yolu incelemesindekiler dahil görülmekte olan menfi tespit, tazminat veya alacak davalarında, karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilir ve yargılama gideri ile maktu vekalet ücreti ortaklık üzerinde bırakılır.”

HABERE YORUM KAT