AABF’de 30. kuruluş yıldönümü coşkusu

AABF’de 30. kuruluş yıldönümü coşkusu

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) 30. kuruluş yıldönümü Köln’de coşkuyla kutlandı.

KÖLN -AABF tarafından aylar önce başlayan 30. yıl kutlamaları, Cumartesi günü Köln Lanxess Arena'da düzenlenen büyük etkinlikle sona erdi. Almanya'nın ve Avrupa'nın farklı noktalarından gelen 15 bini aşkın Aleviler ve dostları uzun yıllar unutamayacakları dev bir kültür sanat etkinliğine şahit oldular.

AABF eski başkanlarının da konuk olduğu Köln’deki kuruluş yıl dönümü programı, AABF Genel Sekreteri Utku Çakır'ın, Köln Belediye Başkan Yardımcısı Elfi Scho-Antwerpers'in, Devlet Bakanı Michelle Müntefering'in (SPD) ve Eyalet Uyum Bakanı Joachim Stamp'ın (FDP) yaptığı konuşmalarla başladı. Hafızalardan hiç silinemeyecek olan dev kültür etkinliğinin genel sanat yönetmenliğini Necati Şahin, müzik direktörlüğünü Kemal Dinç, Mesut Gülşen ve Betim Güneş yaptı. 

''Yol bir sürek binbir '' sloganıyla gerçekleşen etkinlikte AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat'ın konuşması büyük alkış aldı.

Avrupa'daki Alevi hareketinin tarihsel gelişimini, kazanımlarını özlemlerini dile getiren Mat, federasyonun bugünlere gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti ve Alevilerin tam bağımsız demokratik bir Türkiye talebini Köln'de de  yineledi.

Tiyatro ve sinema sanatçıları Füsun Demirel ile Mehmet Alabora' nın sunuculuğunu yaptığı gecede, ünlü müzisyen, bağlama virtüözü Arif Sağ'a da barış ve dostluk ödülü verildi.

Gecede korodakilerle birlikte 800'e yakın 30'un üzerinde farklı ulustan sanatçı sahne aldı.

Sanatçılar arasında Feryal Öney, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Sema Moritz, Cengiz Özkan, Mazlum Çimen, Mikail Aslan, Ender Balkır, Erdal Erzincan, Ferhat Tunç, Tolga Sağ, Niyazi Koyuncu ve Mustafa Altıoklar gibi isimler de hazır bulundu.

Devrim şehitleri ve aydınlar anıldı

Suikastlara kurban giden Bahriye Üçok, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, A. Taner Kışlalı, Madımak'ta, Gazi'de, Gezi'de, Ankara'da, Suruç'ta katledilen, yitirilen gençlerin de anıldığı geceye Ali ismail Korkmaz ve Ethem Sarısülük' ün annelerinin yanı sıra, acılı Ezidi ve Srebretnisalı anneler de katıldı. Ülkesinden koparılıp sürgünlerde ölen Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya ve 68 kuşağının devrimci öğrenci liderlerinden  Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya' nın portrelerinin slaytla dev ekranlara  yansıtıldığı anlarda salonda büyük alkış tufanı koptu.

Lanxess Arena'daki farklı dillerin, kültürlerin buluştuğu sanat şöleni, dev bağlama orkestrası, korosu ve Alman orkestrasının birlikte seslendirdiği Pir Sultan Abdal'ın, Şah Hatayi'nin ve Ali Ekber Çiçek'in efsaneleşmiş Alevi deyişleriyle son buldu.

Mehmet Tanlı (Tele 1, ABC Gazetesi Almanya Temsilcisi)

HABERE YORUM KAT