AABF “Hak Eşitliği Anlaşması” imzalamıştı: Alevilik dersleri ortaokul ve liselerde

AABF “Hak Eşitliği Anlaşması” imzalamıştı: Alevilik dersleri ortaokul ve liselerde

AABF, Rheinland-Pfalz eyaleti ile 9 Nisan 2019 tarihinde imzalanan Hak Eşitliği Anlaşması ile birlikte doğan haklarını kullanmaya başlıyor. Alevilik dersleri ortaokul ve lise öğrencilerine de verilebilecek.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) 9 Nisan 2019 tarihinde Rheinland-Pfalz eyalet hükümetiyle “Hak Eşitliği Anlaşması” imzalamıştı. Daha önce Hamburg eyaleti ile 2012, Aşağı Saksonya eyaletiyle 2013 ve Bremen eyaletiyle de 2014 yılında “Hak Eşitliği Anlaşması” imzalamış olan Almanya’daki Aleviler için, Rheinland-Pfalz, kazanımların kağıda döküldüğü ve imzalandığı dördüncü eyalet oldu.

8 EYALETTE ALEVİLİK DERSİ

Alevilerin Almanya’daki kazanımları arasında Alevilik dersleri yer alıyor. Alevilik dersleri ilk olarak 2002 yılında Berlinʼde başladı ve daha sonra da 2006-2007 Eǧitim öǧretim yılında Mannheim ve Villingen-Schwenningen şehirlerinde ise pilot proje olarak başladı. Şu an toplam 8 eyalette, Bavyera, Baden-Württemberg, Berlin, Hessen, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletlerinde Alevilik Dersleri veriliyor. Hamburg eyaletinde “Herkes için Din Dersi” çerçevesinde Alevilik ile ilgili konular anlatılıyor ve AABF ders içerikleri konusunda aktif olarak yer alıyor.

AABF ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat ailelere seslenerek çocuklarını Alevilik derslerine göndermelerini istedi. 

Rheinland-Pfalz eyaleti ile AABF arasındaki “Hak Eşitliği Anlaşması”, Alevilerin dini tatilleri, Alevi din dersleri, cezaevleri, bakımevleri ve mezarlıklar konusunda düzenlemeleri öngörüyor. Ancak kiliselerle eşit hakları tanımıyor. Bunu elde etmek amacıyla, AABF “kamu tüzel kişiliǧinin” tanınması için gerekli bütün başvuruları yapmıştı. AABF “kamu tüzel kişiliği” kazanmak üzere 6 yıldan beri mücadele veriyor.

Almanya’daki Türk toplumu için Hak Eşitliği Anlaşmaları’ndan daha çok kamu tüzel kişilik statüsünün önem taşıdığı bildirilirken, Aleviler bu hakkı da elde ettiğinde kiliselerle aynı statüye kavuşmuş oluyor. Kiliseler gibi vergi de alabiliyor. Ayrıca çocuk yuvası, üniversite, okul, vakıf kurmak istediğinde de birçok bürokratik engelden sıyrılıyor. 

Aleviler Alman devleti nezdinde inanç grubu olarak tanınıyor. Almanya’da yaklaşık 900 bin, Avrupa’da ise bir buçuk milyon Alevi yaşıyor. Almanya’da 160 cemevi var. 

+49 – MAİNZ

HABERE YORUM KAT