4 Mayıs’ta okullar açılacak

4 Mayıs’ta okullar açılacak

Almanya Başbakanı Merkel, bazı mağazaların 20 Nisan ve okulların 4 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılacağını belirtirken, toplu taşıma araçlarında ve alışverişlerde maske takılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

BERLİN – Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 22 Mart’ta alınan tedbirler kademeli olarak gevşetilecek. 

Başbakan Angela Merkel, eyaletlerin başbakanlarıyla video konferans yoluyla yaptığı toplantıda, Kovid-19 salgınıyla mücadeleye ilişkin önlemleri değerlendirdi.

Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında alınan kararları açıklayan Merkel, Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere uyan halka teşekkür etti.

Merkel, Kovid-19 önlemlerinin 3 Mayıs'a kadar uzatıldığını ancak bazı mağazaların 20 Nisan ve okulların 4 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılacağını belirtti.

Toplu taşımalarda ve alışverişlerde maske takılması tavsiyesi

Okullar, hayvanat bahçeleri, kütüphaneler ve müzelerin 4 Mayıs’tan itibaren kademeli bir şekilde açılabileceğini söyleyen Merkel, halkın maske kullanmasının zorunlu hale getirilmediğini ancak toplu taşıma araçlarında ve alışverişlerde maske takılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Kreşlerin ve okulların açılmasında çok dikkatli ve adım adım ilerlenmesi gerektiğini kaydeden Merkel, ''İlk olarak son sınıflarda bulunan ve sınava girme zorunluluğu olan öğrenciler için okullar açılacak.'' dedi.

Bazı mağazalar ve berber açılacak

Merkel, 20 Nisan'dan itibaren 800 metrekareye kadar olan mağazalar ile berberlerin açılabileceğini ancak sıkı hijyen kurallarına uyma şartı olduğunu ifade etti.

Aşı bulunana kadar koronavirüs ile yaşanılacağını dile getiren Merkel, virüse karşı mücadele konusunda gelişmeleri değerlendirmek amacıyla 30 Nisan'da eyalet başbakanlarıyla tekrar görüşeceğini belirtti.

Toplantıda alınan kararlar

Toplantıda ayrıca otomobil galerileri, kitapçılar ve bisiklet mağazalarının da metrekareye bakılmaksızın açılabileceği kararlaştırıldı.

Toplantıda, 22 Mart’ta alınan ikiden fazla kişinin bir araya gelme yasağı ve en az 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralına uyma zorunluluğu ise 3 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Restoran, otel, kafeler kapalı kalacak

Restoranlar, oteller ve kafeler kapalı kalmaya devam edecek.

"Büyük etkinlikler” 31 Ağustos’a kadar yasak

Ülkede uygulanan sosyal mesafe uygulamasına devam edileceğini ifade eden Merkel, 31 Ağustos'a kadar Almanya'da büyük etkinliklere, kilisede, havrada ve camilerde toplu ibadete, tiyatro ve konser salonlarında etkinliklerin düzenlenmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

İbadet yasağı devam edecek

Kilise, cami ve sinagog gibi ibadet yerlerinde topluca ibadet yasağı devam edecek.

Huzurevleri ve engellilere ait bakımevlerinde özel önlemler alınacak.

"Yapılacak yanlışlar, elde edilen kazanımları sıfırlar"

Federal hükümet ve eyalet hükümetlerin korona virüsü önlemleri konusunda anlaşmaya vardığını duyuran Merkel, uygulandıkları önlemlerin salgına karşı başarılı olduğunu belirtti. Merkel, bundan sonraki süreçte alınması gereken önlemlerin ikinci aşamasını detaylı bir şekilde ele aldıklarını dile getirdi. Merkel ayrıca, önlemler konusunda dikkatli olunmasını, yapılacak yanlışların elde edilen kazanımları sıfırlayabileceği ikazında bulundu.

Öte yandan 133 bin 154 korona virüs vakasının bulunduğu Almanya'da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 592'ye yükseldi.

HABERE YORUM KAT
6 Yorum