2020'de Almanya'da neler değişecek?

2020'de Almanya'da neler değişecek?

Almanya’da 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek önemli değişiklikleri sizin için derledik. 

1. İşsizlik parasına ve sosyal yardıma zam

1 Ocak 2020'den itibaren, işsizlik parası, sosyal yardım ve temel garanti (Grundsicherung) yüzde 1,88 artacak. Ek çocuk yardımına da (Kinderzuschlag) zam gelecek. İşsizlik sigortası (Arbeitslosenversicherung) primi yüzde 2,5'ten yüzde 2,4'e düşecek.

Kişiler

Ödenecek miktar  (+ Bir önceki yıla göre artış)

Yalnız yaşayanlar

432 avro (+8 avro)

Çiftler (kişi başı)

389 avro (+7 avro)

25 yaşın altında, ailesiyle yaşayan ve çalışmayanlar  

345 avro (+5 avro)

Çocuk parası (Kindergeld) ise aynı kalacak. Tek çocukta 204, 2 çocukta 408, 3 çocukta 618, 4 çocukta 853 ve 5 çocukta 1088 avro çocuk parası ödenmeye devam edecek. Çocuk parası 1 Ocak 2021'den itibaren arttırılacak ve ilk 2 çocuk için 219 avroya çıkarılacak. 

2. Asgari ücrete zam

Yılbaşından itibaren asgari ücret saatte 9,19 avrodan 9,35 avroya çıkacak. Meslek eğitimi yapanlara asgari ücret gelecek. Bu öğrencilere ödenen aylık ücret, 515 avronun altında olamayacak.

Ancak asgari ücret konusunda 18 yaşından küçük ve herhangi bir meslek eğitimi olmayanlar, meslek eğitimi yapmakta olanlar, okul esnasında zorunlu staj yapanlar, 3 aydan kısa süreli staj yapanlar, uzun süreli işsizlerin ilk 6 aylık çalışma dönemleri, gönüllü çalışanlar istisna olacak.

3. Park cezalarına zam

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürüyüş veya bisiklet yoluna park etmenin cezası 20 avrodan 55 avroya; itfaiye giriş çıkışını engelleyecek şekilde park etmenin cezası 35 avrodan 55 avroya, cankurtaran girişini engelleyecek şekilde park etmek 65 avrodan 70 avroya, engelli park yerine park etmenin cezası 35 avrodan 55 avroya ve elektrikli araçlara ayrılan alanlara park etmenin cezası da 55 avroya çıkarılacak.

4. Uçak bileti vergilerine ve fiyatlarına zam

Federal hükümet, uçaklar aşırı derecede zehirli gaz salınımına neden oldukları için uçuş vergilerini arttırıyor. Bu artış da uçak biletlerine yansıyacak. Her bilet için Avrupa içerisinde 7,50 avro ve uzun uçuşlar için de 17 avroya kadar ek vergi getirilecek. Bu değişiklikler 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

5. Tren bileti vergilerinde ve fiyatlarında indirim

Çevreye en az zarar veren ulaşım şekli olan trenle yolculuğu teşvik etmek amacıyla, tren biletlerinden alınan katma değer vergisini yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşürülecek. Deutsche Bahn, vergilerdeki düşüşü bilet fiyatlarına yansıtacak ve bilet fiyatlarında indirim yapılacak.

6. Kira yardımına zam 

Kira yardımı kapsamı genişletilecek ve miktarı arttırılacak. 2020 yılında, Almanya'da yaklaşık 660 bin ailenin kira yardımından yararlanması bekleniyor. Kira yardımı ödemeleri de, ailelerin ödediği kiraya ve sahip oldukları gelire göre değişmekle birlikte yükseltilecek.

7. Otomobillere yeni karbondioksit seviyesi

Otomobiller için CO2 (karbondioksit) seviyeleri yeniden belirlenecek. 2020'den itibaren kilometre başına en fazla 95 g CO2 salınımı mümkün olacak. Bu da yaklaşık 3,6 litre dizel ve 4,1 litre benzin tüketimi anlamına geliyor.  Binek otomobiller karbondioksit salınımının en önemli nedenlerinden biri. Sera gazı emisyonlarının yüzde 60'ı otomobillerden kaynaklanıyor.

8. Kasa fişi kesme ve alma mecburiyeti

Her alışveriş için, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren fiş kesme zorunluluğu geliyor. Müşteriler her alışveriş için fiş kestirecek ancak bunu almak zorunda olmayacaklar. Halk festivallerinde ve spor etkinliklerindeki satıcılar maliyeye başvurarak muafiyet talep edebilecek. 

9. İş bisikleti ve elektrikli araçlara teşvik

İş verenler, çalışanlarına iş bisikleti satın alabilecek. Elektrikli ve hibrit araç satın almak isteyenlere de teşvikler sunulacak. Elektrikli araçlar için satın alma primi 4-6 bin avro arasında değişirken, hibrit araçlar için bu miktar 3-4,500 avro arasında olacak. 

10. Evlere akıllı elektrik ölçüm sistemi

1 Ocak'tan itibaren yıllık 6 bin kilowatt saatin üzerinde elektrik tüketen aileler, akıllı ölçü sistemi kurmak zorunda olacak. Bu sistem sadece kullanımı ölçmeyecek, aynı zamanda bilgileri dijital olarak elektrik şirketlerine ve şebeke yöneticilerine aktaracak. 

11. Berlin’de yeni tatil günleri

Berlin eyalet hükümeti, bu sene içerisinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün resmi tatil olmasına karar vermişti. Bu karar ilk kez 8 Mart 2020 tarihinde uygulanacak ve Berlinliler o gün işe gitmeyecekler. 

12. Berlin Havalimanı açılacak (İnşallah)

Berlin Havalimanı'nın (BER), 9 yıllık gecikmenin ardından 2020 yılının ekim ayında açılması bekleniyor.

13. İngiltere Avrupa Birliği'nden çıkacak 

BREXIT ile İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrılacak. Son olarak 2020 yılının ocak ayına ertelenen çıkışın, bu sene zarfında tamamen gerçekleşmesi bekleniyor. İngiltere’nin çıkışı ile birlikte, bu ülkede bulunan birçok şirketin merkezini Almanya’ya taşıması bekleniyor. Bu da ekonomik gelişme açısından olumlu ancak Frankfurt ve Berlin gibi büyük şehirlerde kiraların artması açısından olumsuz etki yapacak. 

14. ARTI49 olarak biz 2020 yılında da en güncel haberleri, en tarafsız şekilde sizinle paylaşmaya devam edeceğiz :) 

Hepinize, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu ve tüm hayırlı dileklerinizin gerçekleştiği bir yeni yıl diliyorum…

Oktan Erdikmen

 

NOT: Bu yazıdaki bilgileri, aşağıdaki Almanca kaynaklardan derledim.

https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/regelsaetze-1666914

https://www.payback.de/ratgeber/besser-leben/neu-ab-2020

https://www.handwerksblatt.de/unternehmensfuhrung/diese-anderungen-in-2020-sollten-sie-kennen

https://www.nordbayern.de/panorama/mindestlohn-kassenbon-und-mehr-das-alles-andert-sich-2020-1.9489363

HABERE YORUM KAT
1 Yorum