Yeşiller, Almanya'da bazı sokak isimlerinin yasaklanmasını istiyor

Yeşiller, Almanya'da bazı sokak isimlerinin yasaklanmasını istiyor

Yeşiller Partisi özellikler Hessen eyaletinde pankartlar asarak sokak isimlerinin değiştirilmesini talep ediyor.

Yeşiller Partisi Almanya'da bazı sokak isimlerinin değiştirilmesini istiyor. Bu konuda gençlik kolları sokaklara pankartlar asıyor.

Richard Wagner'tan Martin Luther'e bir çok ismin sokak ve meydan isimlerinden kaldırılmasını istiyorlar. Sebebi ise Yahudi karşıtlığı.

Diğer iki isim ise besteci Richard Strauss (1864-1949) ve şair Theodor Fontane (1819-1898). İkisi de sanat tarihinin büyük isimler. Yeşil Gençlik Frankfurt'ta Fontanestraße ve Richard-Strauss-Allee'ye "Bu caddeye bir Yahudi karşıtının adı verilmiştir" yazılı tabelalar astı.

Yeşiller Partisi'sinden sözcü Lily Sondermann yaptığı açıklama da Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik saldırısının 1. yıldönümüne kadar bu sokak isimlerinin değiştirilmesini talep etti.

Sondermann , "Effi Briest "in yazarı Fontane'nin defalarca Yahudi karşıtı açıklamalar yaptığını, Richard Strauss'un ise "Nazi rejimiyle fırsatçı bir ilişki" geliştirdiğini sözlerine ekledi.

Hessen eyalet hükümetinin antisemitizmden sorumlu yetkilisi Uwe Becker bu istekler karşısında uzmanlık ve orantı çağrısında bulundu. Becker'e göre isimlerin toptan değiştirilmesi adalet getirmez. Nasyonal Sosyalizm bağlamında rol oynamış kişiler söz konusu olduğunda, net bir ayrım gerektiğini belirten Becker "Martin Luther 16. yüzyılda yaşadı ve ifadeleri zamanın bağlamı içinde görülmelidir." dedi.

Asılan pankartların çoğu ise kimliği belirsiz kişiler tarafından indirildi.

ALMANYA'DA SOKAK İSMİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Sokak isimlerinden yerel meclisler sorumludur. İsim değişikliğini ancak onlar başlatabilir Gönüllü yerel konseyler mahallelerden ve küçük topluluklardan seçilir. Yerek konularda kendilerine danışılması gerekir. Bu yüzden tüm Almanya'da belli sokak isimlerin belli sebeplerden ötürü değiştirilmesi isteğinin yerine getirilmesi neredeyse imkansızdır.


ARTI49
Fotoğraf: gjhessen/Instagram

HABERE YORUM KAT