Cilt kanserine karşı "çığır açan" gelişme: Tarih verdiler

Cilt kanserine karşı "çığır açan" gelişme: Tarih verdiler

Yapılan çalışmalar, cilt kanserine karşı ilk aşının yakında piyasaya sürüleceği umudunu veriyor. Alman doktor Eckart von Hirschhausen, kanser için mRNA aşılamasındaki gelişmeleri "çığır açan" olarak nitelendirdi.

Covid-19 pandemisi sırasında "mRNA aşısı" terimi tekrar tekrar gündeme geldi. Bu, örneğin koronavirüse karşı vücutta bir bağışıklık tepkisini tetikleyen genetik aşıları ifade eder.

Araştırmacılar uzun zamandır bu prensibi kanser gibi diğer hastalıklara da aktarmaya çalışıyorlar. Sadece Almanya'da Kanser Kayıt Verileri Merkezi (ZfKD) 2020 yılında 493.200 kişiye ilk kez kanser teşhisi konulduğunu tahmin ediyor.

Çalışma sonuçları şimdi cilt kanserine karşı ilk aşının yakında piyasaya sürüleceği umudunu veriyor.

TEST EDİLİYOR

Daily Mail ve Guardian'da yer alan habere göre, melanoma (cilt kanseri) karşı dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısı şu anda İngiliz hastalar üzerinde test ediliyor.

Aşı, mevcut tümöre göre kişiye özel olarak oluşturuluyor. Kullanıldığında, vücuda kanser hücrelerini tespit etme ve kanserin nüksetmesini önleme talimatı veriyor.

Alman doktor Eckart von Hirschhausen yakın zamanda bunu şöyle açıklamıştı:

"mRNA ile aşılanacak yapının planına gerçekten sahip olursunuz. Bu yapı kola enjekte edilir ve vücut hücre yapısının kendisini bu plandan yeniden oluşturabilir, böylece bağışıklık sistemi bu yapıyı tanır ve ona karşı harekete geçer. Başka bir deyişle, bağışıklık sistemi doğrudan kanser hücrelerini hedef alıyor."

Aşı, Moderna ve MSD ilaç şirketleri tarafından geliştirildi. İlk sonuçlar aşılamanın hastaların hayatta kalma şansını önemli ölçüde arttırdığını gösterdi. Terapi denemelerinin üçüncü ve son aşaması University College London Hospitals NHS Foundation Trust'ta (UCLH) başlayacak. Yeni kanser aşısı dünya çapında yaklaşık 1100 hasta üzerinde test edilecek.

"ÇIĞIR AÇAN" GELİŞME

İngiltere'deki denemenin koordinatörü Dr. Heather Shaw Daily Mail'e şunları söyledi:

"Bence bunların immünoterapi için belirleyici faktörler olacağına dair gerçek bir umut var."

Aşıyı üretmek için doktorlar kanser hastasından ameliyatla bir tümör örneği alıyor. Bunu, kanser hücreleri tarafından üretilen proteinleri tanımlamak amacıyla tümör genlerini dizilemek için kullanıyorlar. Bu proteinler, kanser hücrelerini öldüren ve kanserin tekrarlamasını önleyen özelleştirilmiş bir mRNA aşısı oluşturmak için gereklidir.

Von Hirschhausen, kanser için mRNA aşılamasındaki gelişmeleri "çığır açan" olarak nitelendirdi. Aşının kullanılmasının "muhtemelen uzun sürmeyeceğini" varsayıyor:

"Sadece 2049 yılından bahsetmiyoruz, ama bu tedavi şeklinin önümüzdeki iki ila dört yıl içinde ilk hastalara gerçekten yardımcı olacağı düşünülebilir."

ARTI49

HABERE YORUM KAT