Uçak biletlerine tavan fiyat getirilsin

Uçak biletlerine tavan fiyat getirilsin

Hükümet izin sezonunda bilet fiyatlarına 150 avroluk üst sınır getirerek, hava yolu şirketlerinin gurbetçinin mecburiyetini suistimal etmelerine son vermeli. 

OKTAN ERDİKMEN - Avrupa’da okullar tatile girdikten sonra uçak bileti fiyatlarında fahiş artışlar meydana geliyor.Uçak bileti şirketleri Avrupalı Türklerin mecburiyetinden yararlanarak kış aylarında 70-80 avro olan bilet fiyatlarını 300-400 avro bandına kadar çıkarıyorlar. Bu nedenle birçok vatandaş Türkiye yerine başka ülkelerde tatil yapmayı tercih ediyor ve ülkenin turizm geliri, vatandaşların aidiyetinin kaybolması ve yurt dışında yetişen çocukların Türk kültüründen uzak kalması gibi sorunlar ortaya çıkıyor. 

3 çocuklu bir aile Türkiye’ye izne gidebilmek için 2 aylık maaşını gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

Avrupa’dan uçuşların çok büyük bir kısmı THY ve THY’nin Lufthansa ile birlikte yüzde 50 ortak olduğu SunExpress şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla THY’nin bilet fiyatlarında 150 avro tavan fiyatını belirlemesi, diğer şirketlerin de ister istemez bu fiyat bandına inmelerini sağlayarak, vatandaşların daha fazla zarar görmelerini önleyecektir. 

Öte yandan izin sezonunda Anadolu şehirlerine direk uçuşlar başlatılmalı, insanlar saatlerce havalimanlarında bekletilmekten kurtulmalı. 

THY hisselerinin bir kısmı halka açık olmasına rağmen, hükümet politikaları doğrultusunda karlı olmasa da irili ufaklı birçok ülkeye seyahat ediyor. Bu da THY’yi dünyada en çok noktaya uçuş yapan hava yolu yapıyor. Yeni dönemde Bogota, Hanoi, Dubrovnik, Ivano Frankivsk, Kosive, Seyşeller gibi birçok şehre daha uçuş başlatacak.

Uçuş maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle THY bu yılın Ocak - Haziran ayları arasında 656 milyon dolar zarar etti. THY Genel Müdürü, en çok kar getiren uçuşların Türkiye varışlı direk uçuşlar olduğunu söylüyor. Türkçesi, en yağlı müşteriler gurbetçiler. 

Ancak bu uçuşlarda da geçtiğimiz yıl yüzde 20 azalma meydana geldi. 

Bu gidişle daha da çok azalma görülecek. Çünkü gurbetçinin artık dayanacak gücü kalmadı. Seyahat büroları da aynı şekilde bu fahiş bilet fyatlarından rahatsızlar. Biletler yüz avroya da satılsa, bin avroya da satılsa onların aldığı komisyon oranı değişmiyor. 

Özetle, THY bir kamu şirketiyse, ömrü gurbete mahkum olan milyonlarca Türk vatandaşına makul fiyatlarla uçak bileti sağlamak da onun görevidir.

HABERE YORUM KAT
10 Yorum