Polonya’dan Almanya’ya tazminat talebi: Mali destek sağlamalılar

Polonya’dan Almanya’ya tazminat talebi: Mali destek sağlamalılar

Polonya'daki yeni merkez-sol hükümet de İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından işlen suçlar için tazminat talebinde bulundu.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Almanya’dan İkinci Dünya Savaşı sırasında uğranılan zararlar için tazminat önerileri talep etti. Sikorski, parlamentoda yaptığı konuşmada, Almanya’nın Nazi işgali sırasında zarar gören Polonya vatandaşlarına mali destek sağlamasını ve yıkılan tarihi yapıların yeniden inşasına katkıda bulunmasını önerdi.

Ayrıca, Polonya dilinin ve tarihinin Almanya’da daha iyi öğrenilmesi ve yayılması için teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti.

Polonya’nın yeni merkez-sol hükümeti, Almanya ile ilişkileri onarma sürecinde olduğunu ve geçmiş hükümetin çatışmacı yaklaşımını terk ederek nesnel bir diyaloga geri döndüğünü vurguladı.

Sikorski, Almanya ve Fransa’nın AB’deki en önemli ortaklar olduğunu ve Weimar Üçgeni’nde işbirliğinin yoğunlaştırılmasının Polonya’nın dış politika öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Almanya’nın Polonya işgali, İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul ediliyor ve bu savaşta en az 55 milyon insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Polonya, nüfusuna oranla en fazla can kaybına uğrayan ülke oldu.

PiS hükümetinin 2022’de yayınladığı bir rapora göre, savaş ve işgal sonucunda 5,2 milyondan fazla Polonyalı hayatını kaybetti ve 2,1 milyondan fazla kişi zorunlu işçi olarak sınır dışı edildi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT