Onlarca üründe Bisfenol bulundu: Konserve yiyecekler sağlığa zararlı mı?

Onlarca üründe Bisfenol bulundu: Konserve yiyecekler sağlığa zararlı mı?

Stiftung Warentest’in yaptığı son analizlere göre piyasada bulunan 58 konserve ürününden 51'de yoğun derecede BPA bulundu. BPA'nın toksik bir kimyasal olduğu biliyor.

Stiftung Warentest’in yaptığı son analizler, konserve gıdalarda yüksek oranda Bisfenol A (BPA) bulunduğunu ortaya koydu. BPA, toksik bir kimyasal olup, özellikle gıda ambalajlarından yiyeceklere geçebilen bir madde olarak biliniyor.

NEREDEYSE HEPSİNDE BULUNDU

Stiftung Warentest’in yayınladığı test sonuçlarına göre, güveç ve çorbalar, ton balığı, hindistan cevizi sütü, domates, bezelye, havuç ve yoğunlaştırılmış süt dahil olmak üzere 58 konserve üründen 51’i ağır derecede BPA ile kontamine bulundu.

En yüksek BPA seviyeleri, kilogram başına 54.7 ve 41.5 mikrogram ile Penny’den Naturgut organik hindistan cevizi sütünde ve Unfished markasının vegan ton balığı ürününde tespit edildi.

SAĞLIK RİSKLERİ OLUŞTURUYOR

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (Efsa), günlük tolere edilebilir BPA alım seviyesini vücut ağırlığının kilogramı başına 0.2 nanograma düşürdü. Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) ise bu değeri kilogram ağırlık/gün başına 200 nanogram olarak belirlemiş durumda.

Stiftung Warentest, uzun vadede BPA ile kontamine gıdaların tüketiminin sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Test sonuçlarına göre, konserve yoğunlaştırılmış süt, BPA içermeyen tek ürün grubu olarak belirlendi. Domates ve karışık sebzeler de diğer gruplara göre daha az BPA kontaminasyonuna sahip.

ARTI49

HABERE YORUM KAT