'Türkiye'deki ihlalleri önlemek için yeni fasıllar açılmalı'

'Türkiye'deki ihlalleri önlemek için yeni fasıllar açılmalı'

Brüksel’de konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, AB'nin 23. yargı ve temel haklar faslını ve 24. adalet, özgürlük ve güvenlik faslını açarak Türkiye'deki demokrasi ihlalleriyle daha yakından ilgilenmesini istedi.

BRÜKSEL - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, European Policy Center tarafından Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen “Turkish foreign policy, persisting and new challenges” konulu toplantıda bir konuşma yaptı. 

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç’in girişimleriyle düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan European Policy Center Uzmanı Amanda Paul, Öztürk Yılmaz’ın Musul Konsolosu olarak görev yaptığı sırada IŞİD tarafından kaçırılarak 101 gün esir tutulduğunu hatırlattı.

‘Tek adam rejimi kurulmak isteniyor’

Türkiye’de bir tek adam rejimi kurulmak istendiğini kaydeden Öztürk Yılmaz, “Eskiden AB’ye girip giremeyeceğimizi tartışıyorduk. Şimdi Türkiye’de demokrasi olup olmadığını tartışıyoruz. Darbeden sonra bir tek adam yönetimi kurulmak istendi ve her şey daha kötü oldu. Meclis teoride açık ancak pratikte meclisin bir gücü yok. Meclis devre dışı bırakıldı. Her şey hükümet tarafından yürütülüyor. Tartışma ve uzlaşma kesinlikle söz konusu değil. Herhangi bir şey önce yürürlüğe giriyor, sonra tartışmak için meclise getiriliyor” dedi. 

‘Yeni fasıllar açılmalı’

Türkiye’nin 2010 yılında Ortadoğu merkezli yeni bir dış politika belirlediğini hatırlatan Yılmaz, “Komşularla sıfır sorun diye yola çıktılar ancak aradan geçen sürede sorunlu olmadığımız hiçbir komşumuz kalmadı. Şu anda Türkiye - AB ilişkileri neredeyse donmuş durumda. AB 23. yargı ve temel haklar faslını ve 24. adalet, özgürlük ve güvenlik faslını açarak Türkiye’de demokrasi tartışmalarını alevlendirebilir ve böylece demokrasi ihlalleriyle ilgili olarak daha fazla söz söyleme hakkına sahip olur” şeklinde konuştu.

‘OHAL ne kadar sürecek belli değil’

Türkiye’de OHAL süresinin uzatıldığını ve daha ne kadar uzatılacağının da belli olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Bunu biz de bilmiyoruz. 15 Temmuz’da bir darbe girişimi olmuştur. Burada bir şüphe yok. Bundan mesul olanlar demokratik prensipler çerçevesinde yargılanmalıdır. Bütün bunlar hukukun üstünlüğü esas alınarak yapılmalıdır. OHAL’de itiraz hakkınız yok. Mahkemeler kapalı. Avrupa Adalet Divanı’na bile başvuramıyorsunuz. Türkiye'de demokrasinin olması herkesin yararınadır. Avrupa Birliği Komisyonu ilerleme raporları açıklıyor ancak hiçbir adım atılmıyor. Yeni fasılların açılması, hükümetin ne yaptığının açığa çıkması açısından önemlidir. Böylece Türkiye'de neler olup bitiyor yakından görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

'Amacımız AB'ye tam üyelik'

CHP'nin amacının Avrupa Birliği'ne tam üyelik olduğunu vurgulayan Öztürk Yılmaz, "AKP'nin pozisyou sürekli değişiyor ancak bizim AB konusundaki pozisyonumuz hiç değişmez. Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını istiyoruz" dedi.

epc2.jpg

 

HABERE YORUM KAT