Türkiye kavruluyor

Türkiye kavruluyor

Türkiye'de birçok şehirde termometreler 40 derecenin üstünü gösterdi.

İSTANBUL - İstanbul bugün haftanın en sıcak gününü geçirdi. Son hafta sürekli artan sıcaklık bugün zirve yaptı. Kadıköy kentin en sıcak semti oldu. 16.30 sıralarında 33.8 derece sıcaklık ölçüldü. Aynı dakikalarda nemle birlikte hissedilen sıcaklık 35 derece oldu. 

Durum böyle olunca, bir çok kişi soluğu sahillerde, deniz kenarlarında aldı. Kimi serin sulara bıraktı kendini, kimi de bir gölge bulup boğaz sularının serinlettiği rüzgarı hissederek dinlendi. 

 

İstavrit bereketi 

Boğaz kıyılarını tercih edilmesinin bir başka nedeni de günlerdir süren bereketli balık avı oldu. Son bir kaç gündür İstanbul boğazına akın eden istavrit sürüleri, denize atılan her bir oltaya bonkör oldu. Çapari iğnelerinin neredeyse tamamı geriye balıkla döndü. Bereketli bir av günü geçiren Turgut Kabak "Bugün çok güzel bir balık var. Çapariler dolu geliyor. On senedir böyle balık olmuyordu.Ama bu sene güzel balık var. Çok balık tutunca komşulara veriyorum. Bu sene balığa doyacağız" dedi. 

Ali Bodur da "Bugün bizim için bereketli bir gün. Bayramı balık tutarak değerlendiriyoruz. Aile, çoluk çocuk,  komşular balık yiyeceğiz. Bayramın bereketi herhalde. Bayramda balık bol. Boğazda 10 gündür balık bol. Oltacı arkadaşlar hep dolu gidiyor. Boş giden yok" diye konuştu.


Zonguldak’ta sıcak hava bunalttı

Zonguldak'ta sıcak hava günlük yaşamı olumsuz etkilerken, birçok kişi parklara akın etti.

Kentte gölgede 26 derece olarak ölçülen, ancak yüzde 70'e ulaşan nemle birlikte daha yoğun hissedilen sıcaklık, yaşamı olumsuz etkiledi. Sıcak hava nedeniyle halk parklara ve gölgelik alanlara kendini attı. Özellikle kent merkezindeki İsmet Paşa Parkı'nı tercih edenler, ağaçların gölgesinde vakit geçirdi. Bir vatandaş ağacın gölgesinde küçük çocuğunu ayağında sallayarak uyutmaya çalışırken bir vatandaş ise gölgede uyumayı tercih etti.

Sıcak hava hayvanları da etkiledi. Liman Caddesi’nde bir sokak köpeği ağacın gölgesinden faydalanarak kendini güneşten korudu.

 

Batman'da esnaf sıcaktan böyle korundu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan bunaltıcı sıcaklardan korunmak için herkes kendine göre bir yöntem bulurken, Batman'da bazı esnaf bidon ve kovalarla üstlerine su dökerek serinlemeye çalışıyor. 

Batman'ı da etkisi altına alan bunaltıcı sıcaklar vatandaşlara zor anlar yaşatırken,  buldukları ilginç yöntemlerle sıcaktan korunmaya çalıştı. Meydan Mahallesi'ndeki Gülistan Caddesi'nde çiğköftecilik yapan İdris Ekinci ve arkadaşları kova ve bidonlara doldurdukları soğuk suları üzerlerine dökerek serinlemeye çalıştı. Sıcakların 42 dereceyi çıktığı Batman'da bazı vatandaşlar sıcaklardan korunmak için şemsiyeyle dolaşırken, çocuklar ise süs havuzlarında serinlemenin keyfini çıkarıyor.


Köpeklerin aşırı sıcaklarda uyku keyfi

Yaz mevsimiyle birlikte pastırma yaz sıcakları sonucu sokak hayvanlarının da öğle uykusu  keyfi başladı. 

Aşırı sıcaklar nedeniyle adeta gündüzleri güneş altında gezmenin keyif değil, eziyet olduğu şu günlerde sokak hayvanları'da buldukları gölgelerde serinlemenin yanı sıra güzel bir uyku çekip dinleniyorlar. Ilgaz Hastane Caddesi üzerinde mahalle halkı tarafından bakılan sokak köpekleri, eski bir evin gölgesine sığınarak, uzun geçen kış ve soğuktan sonra sıcağın tadını çıkartıyorlar.

 

Çankırı için 40 derece uyarısı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çankırı Valiliği'ne gönderdiği uyarı yazısında Çankırı'da 3 Temmuza kadar sıcaklığın 40 derece üzerinde olacağını bildirdi.

Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; Kuzey Afrika Üzerinden sıcak hava dalgası beklendiği belirtilerek,

"Yapılan son analiz ve tahminlere göre 30 Haziran Cuma gününden itibaren yurdumuzun mevcut sıcak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor. Bu sıcak hava dalgası ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bölge genelinde hissedilir derecede artacağı ve mevsim normallerinin 6 - 10 derece üzerinde gerçekleşeceği beklenmektedir.

En yüksek hava sıcaklıklarının Bartın'da 35, Bolu'da 36, Çankırı'da 40, Düzce'de 38, Karabük'te 40, Kırıkkale'de 40, Zonguldak'ta 32 dereceye ulaşması beklenmektedir. Yüksek hava sıcaklıklarının oluşturabileceği başta sağlık sorunları ve orman yangınları olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi

 

Şanlıurfa’da termometre 53 dereceyi gösterdi

Şanlıurfa'da, termometreler 53 dereceyi gösterdi. Sıcak havanın hayatı olumsuz etkilediği kentte vatandaşlar, mecbur kalmadıkça öğle saatlerinde dışarıya çıkmıyor. Gün boyu, park ve tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki yeşil alanlarda zaman geçirmeyi tercih eden vatandaşlar gölgede dinleniyor. Kente gelen turistler ise sıcak havadan korunmak için şemsiye kullanıyor.

Çöl sıcaklığının etkisi altında kalan Şanlıurfa’da termometreler 53 dereceyi gösterdi. Hayatı olumsuz yönde etkileyen sıcaklar nedeniyle gündüz saatlerinde cadde ve sokaklarda sakinlik görüldü. Sıcakların etkisinden korunmak isteyen vatandaşlar kent merkezindeki parklar ile Balıklıgöl’de gölge alanları tercih etti. Sıcak havadan etkilenen çocuklar ise süs havuzlarında serinlemeye çalıştı. Gölgede 45 dereceyi aşan sıcaklar, güneşte ise 53 dereceyi buldu. Uzmanlar, çöl sıcaklarından yaşlı ve çocukların etkilenmemesi için mümkün olduğunca dışarı çıkmamaları ve bol bol su içmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

Siverek 60 derece

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde hava sıcaklığı etkisini gösterirken, sokaktaki termometreler 60 santigrat dereceyi buldu. Sıcaklığın gölgede 45 derece olduğu ilçe merkezinde sıcak hava, günlük yaşamı olumsuz yönde etkilerken, vatandaşlar gölgelik alanları tercih ediyor. Caddeler ve sokakların çoğunlukla boş kaldığı görülen ilçede bazı vatandaşların sıcaktan korunmak için şemsiye kullanması dikkat çekti.
 

Sıcaktan bunalan köpekler hortumla serinletiliyor

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde belediyeye ait hayvan barınağında kalan köpekler, sıcak havalardan etkilenmemeleri için hortumla su sıkılarak serinletiliyor.

Çorlu Belediye Başkanlığı'na ait Hıdırağa Mahallesi'ndeki hayvan barınağında bulunan 250 köpek, 36 dereceye bulan hava sıcaklıklarından olumsuz etkileniyor. Hayvanların hortumla su sıkılarak serinletildiğini belirten Çorlu Belediyesi'nde görevli veteriner Hekim Ahmet Çavdar, "Belediyemize ait hayvan barınağında sıcaktan bunalan hayvanlarımızı yağmurlama yaparak serinletiyoruz. Onlarda gördüğünüz gibi kaçmıyorlar ve serinlemenin keyfini çıkartıyorlar. Şu anda barınağımızda 250 ile 260 hayvan bulunuyor. Burada bulanan hayvanların bir çoğu hasta ve tedavi gören hayvanlar. Belirli bir süre sonra hayvanlarımızı kısırlaştırdıktan sonra aldığımız yere bırakıyoruz" dedi.

Araç çarpan köpek tedaviye alındı

Öte yandan Çorlu’da bir aracın çarpması sonucu yaralanan sokak köpeği, bakımevinde tedavi altına alındı. Alipaşa Mahallesi Belediye Konutları mevkiinde yoldan geçen bir aracın çarpması sonucu yaralanan sokak köpeği, vatandaşların ihbarı sonucunda olay yerine ulaşan barınak ekibi tarafından bakımevine getirildi. Veteriner Ahmet Çavdar tarafından yapılan tetkiklerin ardından arka bacağında kırık tespit edilen köpeğin tedavisine başlandı.

Köpeğin tedavisinin tamamlanmasının ardından sahiplendirileceği bildirildi.

Gaziantep’te bunaltıcı sıcaklar etkili oluyor

Gaziantep’te, 38 dereceyi bulan hava sıcaklığı vatandaşları bunalttı.

Gaziantep'te hava sıcaklığının 38 dereceyi bulması nedeniyle bunalan vatandaşlar, kapalı mekanlar, park ve camilerde dinlenmeyi tercih ediyor. Parklardaki ağaç gölgelerinde oturanlar, güneşli havadan korunuyor. Güneşin etkili olduğu saatlerde vatandaşlar soğuk su ve meşrubat tüketerek vücudun ihtiyacı olan sıvıyı tekrar depoluyor. Öğle saatlerinde etkisini arttıran güneş nedeniyle caddeler ve sokaklar boş kalıyor. Termometrelerin hava sıcaklığını 38 derece ölçtüğü kentte vatandaşlar, sıcakların kendilerini bunalttığını söyledi.

Mersin'de sıcak hava bunalttı, sahiller doldu

Mersin'de artan hava sıcaklıkları günlük hayatı olumsuz etkiledi.

Gölgede 31 dereceyi bulan hava sıcaklığına, yüzde 70'e varan nem oranı da eklenince herkes güneşten korunmanın yollarını aradı. Birçok kişi işleri olmadıkça dışarı çıkmamayı tercih ederken, dışarı çıkanlar da ağaç gölgelerine sığındı. İmkanı olanlar ise plajları doldurarak kendilerini Akdeniz'in serin sularına bıraktı. Erdemli İlçesi'nde bulunan turistik Kızkalesi mahallesi ziyaretçi akınına uğradı. Bazı kişiler de tekne turlarına çıkarak hem sıcak havadan korunda hem eğlendi.

Yüksek hava sıcaklıklarının hafta boyunca etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Sulama kanalında tehlikeli serinlik

Manisa'da hava sıcaklığının 38 dereceyi çıktığı bu günlerde sıcaktan bunalan çocuklar, tehlikeli ve yasak olmasına rağmen, etrafı tel örgülerle çevrili Devlet Su İşleri'ne (DSİ) sulama kanalına girerek serinlemeye çalışıyor.

Yunusemre ve Şehzadeler ilçeleri sınırlarındaki 8 mahalle içerisinden geçen 7.5 kilometresi tel örgülerle çevrili, 3 metre genişliğinde 12 kilometre uzunluğundaki sulama kanalı, tüm tehlikesine rağmen sıcaktan bunalan çocukların akınına uğruyor. Onlarca çocuk, tel örgüleri keserek veya üzerinden atlayarak girdikleri sulama kanalında serinlemeye çalışıyor. Akıntıya kapılarak boğulma tehlikesine karşı çocuklar, demir parmaklıklara bağladıkları halatlar yardımıyla yüzüyor. Çocuklar tehlikeyi önemsemezken, mahalle sakinleri bir an önce kanalın üzerinin kapatılmasını istedi.

Atatürk Mahallesi sakinlerinden Cumali Fırat, "Manisa'nın 8 mahallesinin içerisinde geçen sulama kanalında her yıl serinlemek isterken boğulan çocuklar oluyor. Bu nedenle bu kanalın üzerinin biran önce kapatılıp, yeşil alan olarak halkımıza kazandırılması lazım. Burada canlar yanmasın. Kimsenin çocuğu burada boğulmasın, hasta olmasın. Kanal sivrisinek ve haşerelere de zemin hazırlıyor. Yetkililerin biran önce önlem alması lazım" dedi.

Adana'da bunaltan sıcak

Adana'da kent merkezinde gölgede hava sıcaklığı 33, nem ise yüzde 54 olarak ölçüldü. Yüksek nemin etkisiyle sıcaklık 39 derece olarak hissedildi.

Ramazan Bayramı'nın ardından artan sıcak havadan etkilenen Adanalılar mecbur kalmadıkça evlerinden ve işyerlerinden çıkmazken, dışarıda olanlar ise fırsat bulduklarında parklardaki gölgelerde dinlendi. Parklarda belediyelere ait termometreler ise sıcaklığı metal ısınması nedeniyle 39 derece olarak gösterdi. Çocuklar tüm tehlikesine rağmen sulama kanallarında yüzerek serinlemeye çalıştı. Meteoroloji verilerine göre, hava sıcaklığı cuma günü gölgede 36, cumartesi ise 41 dereceye ulaşacağı belirtildi. Neminde etkisiyle bu sıcaklık daha fazla hissedilecek.

 

Diyarbakır'da sıcaktan bunalanlar surların gölgesine sığındı

Diyarbakır'da her geçen gün etkisini artıran sıcaklardan bunalan vatandaşlar, tarihi surların gölgesine sığınıp korunmaya çalışırken, çocuklar ise ise parklardaki süs havuzlarına girerek serinlemeye çalışıyor.

Sıcak hava dalgasının etkisi altına aldığı Diyarbakır'da termometreler bugün 41 dereceyi gösterirken, bunaltıcı sıcakların etkili olduğu saatlerde vatandaşların fazla dışarı çıkmadığı gözlendi. Dışarıda bulunan vatandaşların bir kısmı tarihi Diyarbakır Surlarının gölgesine çekildi. Yetişkinler, sıcaktan korunmak için surların gölgesine ya da serin yerlere bulunurken, çocukler ise süs havuzlarına girerek serinlemeye çalıştı.  

Uzmanlar, hafta sonuna kadar sürecek olan ve etkisini artıracak olan bunaltıcı sıcaklar konusunda vatandaşları uyarırken, güneş ışınlarının etkili olduğu öğlen saatlerinde gerekmedikçe dışarı çıkılmamasını istedi.

İslahiye'de çocuklar süs havuzunda serinliyor

Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde sıcaktan bunalan çocuklar, yasak ve tehlikeli olmasına aldırış etmeden parklardaki süs havuzlarına girerek serinlemeye çalışıyor.

Hava sıcaklığının 38 santigrat derece hissedildiği ilçede sıcaktan bunalan bazı aileler, Göz Parkı'nda ağaçların gölgesinde zaman geçirirken, çocuklar ise yasak olmasına rağmen park içerisindeki süs havuzlarına girerek serinledi. Bazılarının elbiseyle girdiği süs havuzunda serinleyen çocuklar daha sonra parktaki çimlerin üzerine uzanarak kurulanmaya çalıştı.


Hakkarili çiftçiler kavurucu sıcaklarda ot biçiyor

Hakkari'de çiftçiler, hayvanlarının kışlık yiyecek ihtiyacı için kavurucu sıcak altında sabahtan akşama kadar tırpanla ot biçiyor.

Türkiye'yi etkisi altına alan kavurucu sıcaklar, en çok açık havada çalışmak zorunda kalanları etkiliyor. Hakkari'de de son zamanların en sıcak günleri yaşanıyor. Sıcaklara rağmen tarlalarındaki otlarını biçmek için çiftçiler sabahtan akşama kadar kavurucu sıcak altında çalışıyor. Tarım makinelerinin girmediği bölgelerde tırpanla ot biçen çiftçiler, öğlen saatlerinde çalışmamaya özen gösteriyor.

HABERE YORUM KAT