Sürekli hastalanıyorsanız nedeni protein eksikliği olabilir

Sürekli hastalanıyorsanız nedeni protein eksikliği olabilir

Saç dökülmesi ve sürekli yorgunluk gibi belirtilerle mücadele ediyor musunuz? Sorununuz protein eksikliği olabilir. İşte bilmeniz gereken belirtiler.

Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler, sağlıklı bir vücut için hayati öneme sahip üç ana besin maddesidir. Bu besinlerin yetersiz alımı metabolizma ve organlar üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Özellikle protein, sıklıkla göz ardı edilir ve birçok insan farkında olmadan protein eksikliği yaşar.

PROTEİN NEDEN ÖNEMLİ?

Proteinin önemi, küçük yaşlardan itibaren vurgulanır. Yunanca “proteios” kelimesinden türetilen “protein”, “temel” anlamına gelir ve protein vücudun tüm fonksiyonları için gerçekten de temeldir. Kaslar, organlar ve kan dolaşımı, bu önemli besin maddesi olmadan işlevlerini yerine getiremez.

PROTEİN EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Vücutta bir eksiklik olduğunda çalan bir alarm zili olmadığı için, protein eksikliğini anlamak için vücudun verdiği küçük işaretlere dikkat etmek gerekir.

-Aşerme: Protein eksikliği durumunda, vücut kan şekeri seviyelerini sabit tutmakta zorlanır ve bu da güçlü yeme isteğine yol açar. Ayrıca, tatlıya olan arzu da artar.

-Kas kaybı: Protein alımı düşükse, vücut kas rezervlerinden protein çeker ve bu da kasların küçülmesine neden olur.

-Kötü ruh hali ve yorgunluk: Kas kaybı, zayıflık ve yorgunluk hissine yol açar. Serotonin gibi mutluluk hormonları da proteinlerden elde edilen amino asitlerle oluştuğundan, protein eksikliği kötü ruh haliyle birleşebilir.

-Su tutma: Protein eksikliği, suyun kan damarlarından dokuya geçmesine ve su tutulmasına neden olabilir.

-Saç, cilt ve tırnaklar: Saçın %90’ı proteinden oluştuğu için, protein eksikliği saç dökülmesine yol açabilir. Cilt kuruyabilir ve tırnaklar kırılabilir.

ÇÖZÜM İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Beslenmenize dikkat etmek, protein eksikliğiyle mücadelede ilk adımdır. Günlük olarak, vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 2 gram protein alınması önerilir. Örneğin, bir yumurta yaklaşık 15 gram protein içerir. Peynir ise en iyi protein kaynaklarından biridir, ancak fazla yağ içeriği protein emilimini engelleyebilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT