İşte sağlığınıza yararlı ve zararlı uyku pozisyonları

İşte sağlığınıza yararlı ve zararlı uyku pozisyonları

Herkesin kendine özgü bir uyku rutini vardır. Ancak uyku pozisyonunuzun sağlığınız üzerinde farklı etkileri olabileceğini biliyor muydunuz?

Uykuyu etkileyen birçok faktör vardır: Düzenli bir ritim, yatmadan önce ağır yiyecekler yemediğiniz ve cep telefonunuzu kapatmadığınız bir dinlenme dönemi veya doğru oda sıcaklığı... Bununla birlikte, vücudunuzun en iyi şekilde iyileşmesi ve detoksifiye olması için gece yattığınız uyku pozisyonu çok önemli.

Doktorlar başınız, boynunuz ve gövdeniz nötr bir pozisyonda olduğu ve vücut ağırlığınız eşit olarak dağıldığı için sırt üstü yatmanızı öneriyor. Kollarınızı vücudunuzun yan tarafına koyarsanız sırtınız ve omuzlarınız için daha kolay olur.

UYKU APNESİ

Başınızın boynunuzu destekleyen düz bir yastıkta yatması önemlidir, böylece gerginlikle uyanmazsınız. Sırt üstü uyuyanların yüzlerinde yastık izi kalma olasılığı da daha düşük ve bu durum kırışıklıkları bile önleyebilir.

Ancak, horlama özellikle sırt üstü yatarken daha gürültülüdür. Sırtüstü yatış pozisyonu da solunum kesintilerini kolaylaştırır. Uyku apnesinde uyku sırasında solunum aralıklı olarak durur. Belirli koşullar altında vücuda saniyeler boyunca yeterli oksijen sağlanamaz. Bu kesintiler vücut için strese neden olur: yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, kalp krizi ve felç riski artabilir.

Geceleri sadece horlamakla kalmayıp aynı zamanda nefes kesintileri de yaşıyorsanız, bir doktora başvurmalısınız. Bunun belirtileri baş ağrısı ve kalktıktan sonra boğaz kuruluğunun yanı sıra gündüz uykululuk hali olabilir.

Solunum maskeleri gece boyunca takılırsa uyku apnesine karşı yardımcı olabilir. Bunlar hafif bir negatif basınç oluşturur ve ortamdaki havayı solunum yollarına pompalar.

TÜKÜRÜK AKAR

Yüzüstü pozisyonun avantajı, horlama veya kısa süreli solunum durması olasılığının en az olmasıdır. Ancak bu uyku pozisyonunun dezavantajları da vardır: Omurganın doğal S şekli düzleştiği için sırt ve bel omurgasına yük bindirir.

Başınızı yana çevirmek de boyun omurgasına ve çeneye yük bindirir ve kaslar ve eklemler üzerindeki baskı ağrı ve uyuşmaya yol açabilir. Ayrıca en iyisi kabarık bir yastık kullanmamak ya da hiç kullanmamaktır.

Bu uyku pozisyonu genellikle iyidir çünkü omurgayı esnetir ve böylece rahatlatır. Ayrıca horlama ataklarını da azaltır. Ancak yan uyuyanlar bazen kollarının üzerine yatarak kan akışını veya sinirleri geçici olarak kesebilirler. Bu durum sağlığınız için zararlı değildir, ancak kendinizi uyuşmuş hissetmenize neden olur.

Ayrıca, bu pozisyonda tükürük yastığa akma eğilimindedir. Tüm vücut ağırlığınızın dayandığı boyun ve omuz kaslarını rahatlatmak için kalın, iyi destekleyici bir yastığa yatırım yapmalısınız.

Sağ ya da sol tarafınızda uyumanız da fark yaratır: Vücudunuzun sağ tarafında uyumak mide ekşimesini teşvik edebilir. Asit yetersizliğine yatkınsanız, bu nedenle sola dönmek daha iyidir. Sol tarafa yatmak akciğerler, mide ve karaciğer gibi iç organları sıkıştırsa da, bu her zaman zararlı olmak zorunda değildir.

"The Journal of Clinical Gastroenterology" dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, bu durum sindirime yardımcı olabilir çünkü sindirim suları kanalize olur ve pankreas enzimleri daha iyi salgılanır. Bu uyku pozisyonunun kalp, lenfatik sistem ve dalak üzerinde de olumlu bir etkisi olduğu söylenmektedir.

Birçok insan yatakta özellikle yan yattığında kendini rahat hisseder. Bu uyku pozisyonu omurga üzerindeki baskıyı azalttığı için özellikle hamile kadınlar için rahattır. Bir kolunuzu ve bir bacağınızı üzerine koyduğunuz yan yatış yastığı ile gerçekten rahattır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT