Su lekelerinden kurtulmanın yolu sandığınızdan daha basit

Su lekelerinden kurtulmanın yolu sandığınızdan daha basit

Suyun içerisinde yer alan tuz, kireç ve diğer maddelerin etkisiyle oluşan su lekelerinden kurtulmanın birkaç basit yolu var. İşte detaylar...

Ahşap, kumaş veya cam üzerindeki kurumuş su lekeleri, çoğu zaman rahatsızlık veren bir görüntü oluşturur. Yer yer umursamasak da bu lekeleri eşyalarımızın üzerinde görmek, göz zevkimiz için oldukça olumsuz bir etki oluşturur.

Aslında "su lekesi" olarak tarif ettiğimiz lekeler, suyun yalnızca kendisinden kaynaklanmıyor. Suyun içerisinde yer alan tuz, kireç ve diğer maddeler bu lekelerin oluşmasına zemin yaratıyor. Örneğin, kışın ayakkabılarda kar ve yol tuzundan kaynaklanan su lekelerinin nedeni de budur.

Peki bu lekelerden kurtulmak sanıldığı kadar zor mu? Hiç de öyle değil...

Bazı ev ilaçları, bu çirkin lekelere karşı oldukça işlevli... Bu lekeler ahşap mobilya ve döşemelerden de ev ilaçları kullanılarak çıkarılabilir.

NE YAPMALI?

Giysilerdeki su lekeleri en iyi şekilde su ile çıkarılır. Çamaşırlar çamaşır makinesinden çıktığında birikintiler kumaştan durulanır ve lekeler giderilir.

Makine dışında bir seçenek olarak aşağıdaki adımları da uygulayabilirsiniz.

Lavaboyu ılık su ile doldurun
Birkaç damla sirke ekleyin
İçinde su lekesi olan giysiyi yerleştirin
Giysiyi birkaç dakika bekletin
Giysiyi dikkatlice sıkın ve kurumaya bırakın

AHŞAPTA OLUŞAN LEKELER

Ahşap masanın üzerine bir bardak su koydunuz ve ahşap üzerinde yuvarlak bir leke mi fark ettiniz? İşlenmemiş ahşap özellikle su lekelerine karşı hassastır. Açık renkli ahşapta, lekeye diş macunu sürün. Ancak, bu numara sadece ahşap üzerinde koruyucu bir vernik tabakası olmadan işe yarar.

Koyu renkli ahşap için, ince tuzu yağ ile karıştırın ve karışımı lekeye uygulayın. İşlemden sonra karışımı damıtılmış suyla temizleyin ve bölgenin iyice kuruduğundan emin olun.

DÖŞEMELERDE LEKELERLE MÜCADELE

Kanepe veya koltukta su lekesi görürseniz safra sabunu kullanın. Sabunu su lekesine sürün. Lekeye nemli bir bezle müdahale edin. Kurutma işlemini hızlandırmak için bir saç kurutma makinesi kullanın.

Limon suyu açık renkli döşemeler için etkili bir ev ilacıdır. Su lekesine biraz limon suyu uygulayın ve bölgeyi dikkatlice silin. Kumaşın sitrik asit tarafından saldırıya uğramaması için bu ev ilaçlarını çok sık kullanmayın.

DUŞTA OLUŞAN SU LEKELERİ

Su lekelerinin en yaygın görüldüğü alanlardan biri de banyolardır. Duş kabinini en az dört haftada bir iyice temizleyin. Sabun kalıntılarını duru su ile temizleyin. Duşu her zaman iyice kurulayın. Bu, kireç lekelerini ve küf oluşumunu önleyecektir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT