Merkel, ifadeye çağırıldı

Merkel, ifadeye çağırıldı

Almanya Başbakanı Merkel, Volkswagen’in karıştığı emisyon skandalını araştırmak için kurulan komisyona ifade verecek.

DORTMUND – Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Federal Parlamento bünyesinde otomobil devi Volkswagen’in karıştığı emisyon skandalını araştırmak için kurulan komisyona ifade vereceği öğrenildi. “Saarbrücker Zeitung“ gazetesinin komisyon üyelerine dayandırdığı habere göre, Merkel’in komisyona ifade vermesi için 8 Mart 2017 tarihinde özel oturum yapılması planlanıyor. 

Komisyon üyeleri Merkel’den özellikle emisyon skandalından ne zaman haberdar olduğu, skandal patlak vermeden önce bilgisi olup olmadığı, Alman Hükümetinin ABD Çevre Koruma Dairesi EPA ile temas kurup kurmadığı, Başbakanlığın AB emisyon değeri düzenlemesindeki rolü ve Merkel’in Alman Otomobil Endüstrisi Birliği (VDA) ile kişisel ilişkileri gibi sorulara yanıt vermesini isteyecek.


Çok sayıda bakan da komisyona çağrılacak

Habere göre, emisyon skandalı nedeniyle Merkel ile birlikte çok sayıda bakanın da komisyona çağırılması söz konusu. Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt (CSU), Başbakanlık Bakanı Peter Altmaier (CDU), Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks (SPD) ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in de komsyona bilgi vermesi bekleniyor.

"Saarbrücker Zeitung" gazetesine konuşan emisyon skandalını araştırma komisyonu başkan yardımcısı Oliver Krischer, Başbakan Angela Merkel ve başbakanlığın emisyon skandalıyla 2015 Kasım ayından önce ilgilendikleri yönünde bilgilerin yoğunlaştığını söyledi.

Alman haber kanalı n-tv.de’nin bildirdiğine göre, komisyonun şu anda görevde olan bakanların dışında Ulaştırma eski Bakanı Wolfgang Tiefensee (SPD), Peter Ramsauer (CSU) ve Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil’i de dinlemesi bekleniyor. Weil, aynı zamanda görevi gereği Volkswagen Denetim Kurulunun da üyesi.

Ahmet Yıldırım

HABERE YORUM KAT