İstilacı bitki Almanya'da yasaklanacak mı

İstilacı bitki Almanya'da yasaklanacak mı

İsviçre, istilacı bitki türleri arasında sınıflandırılan kiraz defnesinin ithalatına yasak getirince, gözler bitkinin, bahçelerde yoğun kullanıldığı ülkelerden biri olan Almanya'ya çevrildi. İşte detaylar...

Almanların sıklıkla evlerinin ön bahçelerinde bulunan, yaprak dökmeme ve opak çit gibi özellikleri nedeniyle oldukça ilgi gören "kiraz defnesi", İsviçre'de Eylül ayından itibaren yasaklanıyor. Yasak gerekçesi olarak, "bitkinin istilacı neofitler grubuna ait olması" gösterildi.

Kiraz defnesinin yanı sıra kelebek çalısı ve bluebell ağacı gibi diğer istilacı bitkiler de bu yasaktan etkilenecek. İsviçre Federal Konseyi'ne göre, bazı istilacı bitkilerin satışı, hediye edilmesi ve ithalatı yasaklanacak.

İsviçre bahçelerinde halihazırda yetişmekte olan bitkilerin yasaktan etkilenmeyeceği, Federal Konsey'in asıl amacının, türün ithal edilerek daha da yaygınlaşmasını engellemek olduğu kaydedildi.

ALMANYA'DA SERBEST

Almanya'da, AB çapında bulundurma ve pazarlama yasaklarına tabi olan çok sayıda bitki türünü içeren bir liste bulunuyor. Ancak kiraz defnesi, kelebek çalısı ve bluebell ağacı henüz bu listede yer almıyor.

Federal Doğa Koruma Ajansı tarafından potansiyel istilacı olarak sınıflandırılmalarına rağmen, şu anda bundan herhangi bir bulundurma veya pazarlama yasağı çıkarılmış değil. Bu bitkilerin doğada görülmesi halinde, Federal Doğa Koruma Ajansı'nın diğer yerli türlerin tehlike altına girip girmeyeceğini kontrol etmesi gerekiyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT