Fransa'da sunucunun, medya karteli olan patronunu eleştiren milletvekiline hakareti tepki çekti

Fransa'da sunucunun, medya karteli olan patronunu eleştiren milletvekiline hakareti tepki çekti

Fransa'da, Yahudi asıllı talk show sunucusu Cyril Hanouna'nın, medya karteli olan patronu Vincent Bollore'yi eleştiren milletvekili konuğu Louis Boyard'a ekranda hakaret etmesi tepkilere neden oldu.

 

Hanouna, adı Afrika'da birçok yolsuzluk dosyasıyla anılan Fransız medya karteli Bollore'nin sahip olduğu C8 kanalında, Fransa'nın krize neden olan Ocean Viking gemisini kabulüne ilişkin görüşlerini ülkenin en genç milletvekili Boyard'ın da aralarında olduğu konuklarına sordu.

Milletvekili Boyard, Fransa'nın göçmen kabul şartlarını eleştirerek ülkesinin sığınmacı çocukların okula gitmesi için küçük olduklarını kanıtlamalarını istediğini, maddi durumu kötü yabancıları kabul etmediğini söyledi.

Boyard, Fransa'nın en zengin 5 isminden biri olan Bollore dahil Fransız zenginlerin Afrika'yı sömürerek bölge insanını fakirleştirdiğini hatta Bollore Grubu'na Kamerun'da 145 kişinin ihlalleri nedeniyle dava açtığını belirtince sunucu Hanouna, Boyard'ın kendisinin de bir zamanlar Bollore kanallarında sunuculuk yaptığını ve ondan maaş aldığını belirterek milletvekiline sert çıkıştı.

Milletvekili hakarete maruz kalınca programı terk etti

Fransız genç milletvekiline konuyu saptırdığını, susmasını söyleyen sunucu Hanouna, ona "ahmak", hımbıl" ve "pislik" sözleriyle ekran önünde hakaret etti.

Konuğunun prim yapmak peşinde olduğunu öne süren Hanouna sol milletvekillerini sık sık programlarına çıkarttığına işaret ederek Boyard'ın kendisi ve patronu sayesinde milletvekili olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine Boyard, sunucuya ifade özgürlüğü kapsamında Bollore'yi eleştirmeye hakkı olduğunu belirterek programı terk etti.

Milletvekilleri ve televizyonculardan sunucuya tepki

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) hareketinin Grup Başkanı Milletvekili Mathilde Panot Twitter'dan yaptığı açıklamada, bir milletvekilini kimsenin susturamayacağını belirterek Hanouna'yı Bollore'nin "uşağı olmakla" suçladı.

Boyard daha sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada, Hanouna'nın, patronu Bollore'yi eleştirdiği için kendisine hakaret ettiğini ifade ederek sunucuyu, aşırı sağa karşı olduğu gibi ifade özgürlüğü konusunda sorumsuzca davrandığını aktardı.

Panot, Fransız görsel-işitsel ve dijital yayınlar düzenleyicisi Arcom'a konuyu intikal ettirdiklerini açıkladı.

Diğer bir LFI milletvekili David Giraud da meslektaşına sahip çıkarak Bollore Grubu'nun insan ve çevreye yönelik ihlalleri nedeniyle Kamerun'da 145 kişi tarafından dava edildiğini belirtti. Giraud seçilmiş birine hakaretin yargıya taşınması çağrısı yaptı.

Ülkedeki birçok televizyon sunucusu da Hanouna'yı eleştirerek yapılan hakaretlere tepki gösterdi.

Tepkilerin odağındaki sunucu Hanouna ise Boyard olayının, "programına polemik yapmaya gelen milletvekilleri dahil herkesin çağrıldığının ve burada her şeyin söylenebildiğinin kanıtı olduğunu" öne sürerek kendisini savundu.

Hanouna sosyal medyadaki açıklamasında "Louis'im git kendine bir papatya ve bir takım elbise al." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT