Esrar hem faydalı hem zararlı

Esrar hem faydalı hem zararlı

Esrar kullanımına dair yapılan bütün araştırmaların derlenmesi üzerine, esrarın kısmen yararlı, kısmen de zararlı olduğu belirtildi.

WASHIINGTON - ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri tarafından yapılan yeni bir araştırma, esrar üzerine 1999 yılından bu yana yapılmış 10 binin üzerinde bilimsel araştırma sonuçlarını inceledi. Bilim adamlarının ulaştığı sonuçları listeleyen araştırmada, esrarın iyi ve kötü yanları olduğu gibi bazı alanlarda da yeterince çalışma yapılmadığı için herhangi bir sonuca ulaşılamadığı vurgulandı.

Dünyanın Halleri sitesinin haberine göre, hastaların kronik ağrılardan esrar sayesinde kurtulduğu ve kemoterapinin sonucu olarak mide bulantısı ve kusma gibi şikayetleri olan hastaların esrarla bu sorunları bastırabildiği belirtiliyor. Ayrıca Multiple Sikleroz (Çoklu Sertleşim / MS) hastalarının da esrar kullanarak sırt ağrılarını dindirebildiği belirtiliyor.

Düzenli olarak esrar dumanına maruz kalmanın, solunum sisteminde iltihaplanmalara karşı vücut direncini artırdığını gösteren araştırmalar mevcut. Ayrıca genel olarak ruh sağlığına olumsuz etkileri olsa da esrar kullanan şizofreni ve diğer psikolojik rahatsızlıklara sahip hastaların öğrenme ve hafıza görevlerinde daha başarılı olduğu gözlendi.

Ayrıca esrarın, tütün kullanımında olduğu gibi akciğer ya da boğaz kanseri yaptığına dair herhangi bir sonuç elde edilmiş değil.

Esrarın zararlı etkileri

Esrar özellikle kullanıcıların ruh sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkilerle biliniyor. Esrar kullanan kişilerin şizofreni ve anksiyete gibi psikolojik bozukluklar geliştirme ihtimalinin arttığı ve bipolar bozukluğu olan kişilerde semptomların şiddetlendiği ifade ediliyor. İntihar düşüncesinin de esrar kullanıcıları arasında daha yaygın olduğu belirtiliyor. Ayrıca düzenli olarak esrar kullanan kişilerde kronik bronşit, öksürük ve balgam üretimi gibi solunum sistemi rahatsızlıkları gözleniyor.

Tahmin edileceği gibi esrar kullanımı geçici olarak algıların düzgün çalışmamasına ve öğrenme güçlüğü yaşamaya yol açıyor. Düzgün çalışmayan algılar sebebiyle esrar etkisindeyken araç kullananların kaza yapma riski de artıyor. Ancak algı ve öğrenme üzerindeki bu etkilerin kalıcı olmadığı ifade ediliyor. Ayrıca esrarın tıbbi olarak kullanımını onaylayan eyaletlerde çocukların esrarı yiyerek zehirlendiği de belirtiliyor.

Esrar kullanımının diğer maddelerin kullanımına ve bağımlılığa yol açtığına dair bazı sonuçlar da mevcut. Esrar kullanımı ne kadar erken yaşta başlarsa, esrara dair problemler ortaya çıkma ihtimali de o kadar artıyor.

Gitgide yaygınlaşıyor

Araştırmayı yürüten bilimcilerden, Harvard Tıp Okulu profesörü Marie McCormick “Esrar kullanımı gitgide yaygınlaşıyor ve toplumda daha fazla kabul görmeye başlıyor… Kanunlar ve politikalar değiştikçe araştırmaların da devam etmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Ülke çapında yapılan araştırmada yaşları 12’den başlayan 22 milyon ABD vatandaşının önceki 30 gün içinde esrar kullandığı ortaya çıktı. Kullanıcılardan yüzde 10’u esrarı sadece tıbbi amaçlarla kullandığını belirtirken diğer yüzde 90’lık kesim keyif için esrar içtiğini ifade etti. Kullanıcıların yüzde 36’sı hem tıbbi hem de keyif amaçlı olarak esrar kullandığını belirtti. Ülkede esrar kullanımı 2002’den bu yana yüzde 6,2’den yüzde 8,3’e yükseldi. Dünyanın Halleri

NOT: BU HABERDE GEÇEN ESRAR BİTKİSİNİN YARARLARINA DAİR İFADELER SADECE DOKTOR GÖZETİMİNDE TEDAVİ AMAÇLI KULLANILAN ÜRÜNLERE İLİŞKİNDİR. KEYFİ AMAÇLI TÜKETİLEN ESRAR BAĞIMLILIK YAPAR VE HAYATİ SORUNLARA YOL AÇAR. HERHANGİ BİR FAYDASI DA YOKTUR. BÖYLE BİR SORUNUNUZ VARSA LÜTFEN BURAYA TIKLAYARAK ESRARI BIRAKMAK İÇİN YETKİLİLERLE TEMASA GEÇİNİZ.

HABERE YORUM KAT