CHP’nin Almanya’daki tecrübeli ismi yazdı: Adaylık kavgasını bitirecek 4 maddelik çözüm

CHP’nin Almanya’daki tecrübeli ismi yazdı: Adaylık kavgasını bitirecek 4 maddelik çözüm

Uzun yıllardır Almanya’da siyaset yapan CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat, CHP’de adayların açıklanmasının ardından başlayan protestoları ve tartışmaları değerlendirdi. Kolat’ın 4 maddelik çözüm önerisi var.

CHP, belediye başkan adaylarını belirleme sürecini 12 Şubat’ta yaptığı MYK ve PM toplantısı ile tamamladı.

Adayı geri çekme gibi nedenlerle adaylıklarda boşalma olması halinde Genel Başkan Özgür Özel’e yetki verilen PM toplantısının ardından, özellikle partinin kalesi olan yerlerde yeniden aday gösterilmeyen bazı belediye başkanları CHP’den istifa etmişti.

CHP içinde yaşanan tartışmaya çözüm önerisi geldi.

Uzun yıllardır Almanya’da siyaset yapan tecrübeli isim CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat, 4 maddelik çözüm önerisi kaleme aldı.

Kenan Kolat’ın yazısı şöyle:

CHP BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI SEÇİMİ

Bu konuda kamuoyunda yoğun bir tartışma yaşanıyor. Daha önceki yıllarda da bu oluyordu. Bence asıl yapılması gereken tartışma adaylaşma konusunun doğru biçimde tartışılmasıdır.

Siyaseti belirleyen delegeler olduğuna göre, parti içi iktidarı almak isteyenler delege hesabı yaparlar. Delegelerin bir bölümünün belediyelerde çalıştığını biliyoruz.

Bu durumda parti örgütünün denetiminde çalışması gereken belediye başkanları partiyi biçimlendiren konuma geliyorlar. Bu da merkezde görev almak isteyenler belediye başkanlarının oluruna kalıyor. Bu da karşılıklı ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.

Ön seçim genel geçer olarak temel olmalı elbette. Ancak üye yapısının ve sisteminin bu şekilde olması buna engel oluşturuyor.

İyi de sen ne öneriyorsun derseniz şunları derim:

1) Her üye düzenli olarak ayda en az 10 TL olmak üzere, kendi gelirine göre aidat ödemelidir. Bunu yalnızca hesabından kendisi düzenli olarak yatırmalıdır. Başkası onun adına ödeme yapmamalıdır.

2) İdari bir göreve aday olacak üye en az 1 yıl partide üye ve en az 12 saatlik sosyal demokrasi seminerine katılmış olmalıdır. Belediye başkanı / meclis üyesi ya da milletvekili adaylıklarında bu eğitim süresi en az 2-4 hafta olmalıdır. Aday olunacak makamla ilgili deneyim ya da birikim bulunmalıdır.

3) Adaylıklar bu durumda tüm üyelerin katılımıyla şeffaf olarak ön seçimle gerçekleşmelidir. Adayların kampanya için harcayacakları paralarının bir üst sınırı olmalıdır. Bu kurala uymayanın adaylığı düşürülmelidir. %50 cinsiyet kotası katı olarak uygulanmalıdır.

4) Bir devlet dairesinde / belediyelerde çalışan kişiler ve onların 1. derece yakınları partide delege olamamalıdır. Bu şekilde belediye başkanlarının siyaseti belirlemesi azalır. Buna birçok başka öneri de eklenebilir.

Seçimlerden sonra tüzük çalışmalarında bu konular ele alınabilir.

Şimdi çalışma zamanı. Yerel seçimlerde kimse küsmeden, partiden ayrılmadan ve parti değiştirmeden bu seçimlere yüreğini koymalıdır.

HABERE YORUM KAT