Brüksel’de sığınmacılara destek yürüyüşü

Brüksel’de sığınmacılara destek yürüyüşü

AB sığınmacı krizine çözüm ararken Brüksel’de binlerce kişi, Avrupa’nın mülteci politikasını protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

BRÜKSEL – Avrupa Birliği (AB) sığınmacı krizine çözüm ararken Brüksel’de binlerce kişi, Avrupa’nın mülteci politikasını protesto ederek sığınmacılara haklarının verilmesi ve güvenli geçiş sağlanması için yürüyüş düzenledi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de olduğu 16 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği protestoya, Iraklı, Suriyeli ve Afgan sığınmacılar da katıldı.

Nord tren istasyonunun önünde toplanan göstericiler, üzerinde “Güvenli geçiş”, “Sınırları açın”, “Sığınmacıları öldürmekten vazgeçin” yazılı dövizler taşıdı. Bazı göstericiler, denizi geçerken hayatlarını riske atan sığınmacıların durumuna dikkat çekmek için can yelekleri giyerken, bazıları da denizden kurtarılan sığınmacılara ısınmaları için verilen termal battaniyelerle protestoya katıldı.

6 yaşındaki Iraklı bir kız çocuğunun, üzerinde “Sığınmacılar hoş geldiniz” yazan bir can simidi ile katıldığı protestoda, Afganlar da Makedonya’nın sınırlarını yeniden Afganistan vatandaşlarına açması talebinin yazılı olduğu pankartlarla en önde yer aldı.

Tren istasyonunun önünden başlayan yürüyüş, bir sığınma merkezinin yanından geçilerek, sığınmacıların kayıt işlemlerinin yapıldığı göçmen ofisi önünde sona erdi.

Sık sık “Güvenli geçiş” ve “Sığınmacılar hoş geldiniz” sloganları atılan yürüyüş sırasında polis de güvenlik önlemi aldı.

Gösteriye katılan Belçika milletvekili Gwenaalle Grovonius, Avrupa’nın sığınmacı politikasını eleştirerek, “Sığınmacıların ülkelerindeki durum çok vahim olmasına rağmen, Avrupa devletleri onları geri göndermek istiyor. O yüzden de burada olup destek vermek ve bir Belçikalı olarak, hükümetim ve Avrupalı siyasetçilere, sorumluluklarını yerine getirmemeleri gerektiğini söylemek çok önemli” dedi.

Brüksel’deki bir sığınma merkezinde kalan 22 yaşındaki Afgan Muhammed Yusufzai de güvenli geçiş talebiyle gösteriye katıldığını belirterek, “İnsanlar, Avrupa’ya gelirken yolda, denizde, ormanda ölüyorlar. Onlara güvenli geçiş sağlanmasını istiyoruz. Makedonya’nın izin vermemesi nedeniyle binlerce kişi mahsur kalmış durumda. Avrupa’ya gelmek için güvenli bir geçiş sağlanmıyor” diye konuştu.

Gösteriye can yeleğiyle katılan Belçikalı Rene Georges ise “Bu yelek bir sembol. Avrupa’da yaşıyorsanız sığınmacıların durumunu anlamanız çok zor. Avrupalıların, sığınmacılar konusundaki tutumlarını değiştirmeleri gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa’nın sığınmacı krizindeki önlemleri

Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre, geçen sene Avrupa ülkelerine bir milyon sığınmacı girdi. Bu sene ise 26 Şubat’a kadar 120 bin 65 sığınmacı deniz yoluyla Avrupa’ya varırken, 418’i ise denizde hayatını kaybetti. Eğer bir çözüm bulunmazsa AB, 2017 sonuna kadar 3 milyon sığınmacının Avrupa’ya gelmesini bekliyor.

Bunun önüne geçebilmek için Almanya, Macaristan, Danimarka, Slovenya, İsveç ve Belçika Schengen Anlaşması’nı askıya alarak sınır kontrollerine yeniden başladı. Danimarka, sığınmacıların nakit para ve ziynet eşyalarına el koyulmasını öngören bir yasa çıkarırken, Balkan ülkeleri de sınırlarına dikenli teller çekerek sığınmacılara karşı önlem alıyor. Son olarak Makedonya pazar günü itibariyle, Afgan sığınmacılara kapıları kapattı. Binlerce Afgan, Makedonya’nın sınır geçişlerine izin vermemesi üzerine Yunanistan’da mahsur kaldı.

HABERE YORUM KAT