Bir gökdelen 3.650 konutun elektriğini harcıyor

Bir gökdelen 3.650 konutun elektriğini harcıyor

Uzenergy Yönetim Kurulu Başkanı Uzun, bir gökdelenin yaklaşık 3.650 konutun enerjisini kullandığını söyledi.

İSTANBUL - TECDE Group bünyesinde faaliyet gösteren elektrik tedarik şirketi Uzenergy Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Uzun, "Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 7'si mega şehirlerde yaşıyor. Dünya genelindeki 27 mega şehri göz önünde bulundurduğumuzda, bu şehirlerin enerji tüketimi ise bu nüfus oranına karşılık dünyanın toplam enerji tüketiminin yüzde 20'unu oluşturuyor. Bir mega şehir örneğinde toplam tüketilen enerjinin yüzde 45'ünün ticari ve endüstri yapılarında harcandığını görüyoruz. Örneğin tek başına New York'un tükettiği elektrik enerjisi bir bütün olarak Kenya'nın kullandığından kat ve kat fazla. Türkiye'de elektrik tüketimin yüzde 28'si konutlarda, geri kalan yüzde 72'lik kısım ise ticari, kamu ve endüstride kullanılıyor.Türkiye'de nüfusun yüzde 45'i (ilk sekiz şehrimiz) elektrik tüketiminin yüzde 50'sini kapsıyor" dedi.

"Bir gökdelen 3.650 konutun elektriğine eşdeğer"

Hüseyin Uzun, "Bir gökdelen tek başına 40.000 kw elektrik tüketimine sahipken, kent merkezinden daha uzakta yer alan müstakil konut yapılarında bu sayı 11kw değerine yakın. Bu bir gökdelenin yaklaşık 3.650 müstakil evin enerjisini kullandığını gözler önüne seriyor. Çözüm belki de tükettiğimizi nasıl daha iyi üretebileceğimizi bulmak değil, dahaaz tüketmeye nasıl yönelebileceğimizi araştırmaktan ve uygulamaktan geçiyor. Hüseyin Uzun, dünyadaki bu yeni enerji oyunuda "Gelecek elektrik enerjisi üzerine kurgulanmış olacak. Dünyanın bu belirsiz yolculuğuna da, 'Büyük Geçiş' adını vermek lazım" diye konuştu.

"2020'de araçların yüzde 50'si elektrikli olacak"

Hüseyin Uzun, "Yeni enerji oyununda elektrik üretimi, evlerde başlayacak. Evler kullanamadığını ufak şebekelere satıp yandaki komşularıyla, onlar da mahalleyle paylaşacak. 10 yıl veya 15 yıl sonra herkes kendi elektrik enerjisini üretecek durumda olacak. Arabaların yüzde 50'si elektrikli olacak. Özellikle ulaşım sektöründe araçların benzin ve dizel yakıt ile birlikte elektrik gibi mekanizmaları kullanması artacak. 2020 yılına kadar dünya genelinde satılan otomobillerin yüzde 10'unu, 2030 yılında ise yüzde 50'sini tamamen elektrikli araçların oluşturacağına inanılıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT