Almanya'da kredi kartı kullanımı

Almanya'da kredi kartı kullanımı

Türkiye'de hemen hemen birçok yetişkin vatandaşımızın sahip olduğu kredi kartlarının Almanya’daki kullanımlarını araştırdık. İşte Almanya’da kredi kartları kullanımı ile ilgili her şey

Hemen hemen herkesin sayesinde yaşamını idame ettirdiği kredi kartları, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Günümüz teknolojisinde artık nakit para taşımaya bile gerek kalmazken Almanya’da durum biraz tersine işliyor. 

Türkiye'de hemen hemen birçok yetişkin vatandaşımızın sahip olduğu kredi kartlarının Almanya’daki kullanımlarını araştırdık. Almanya’da kredi kartları yaygın olarak kullanılmıyor.

Almanya nakit para ödeme oranı yüksek bir ülkedir, bundan dolayı kredi kartı ile ödeme geleneği yaygın değildir. Genel olarak internet üzerinden yapılan alışverişlerde ve yurtdışı tatillerinde kullanılır. Almanya’daki vatandaşlar için kredi kartları yurt dışına seyahat ederken veya çevrimiçi alışveriş yaparken "olmazsa olmazdır". Eğer Almanya dışında bir başka bir ülkede araç kiralamak isterseniz ve kredi kartınız yok ise araç kiralama şansınız oldukça düşüktür. Ayrıca yurtdışındaki bazı oteller de teminat olarak istiyor.

ALMANYA’DA KREDİ KARTLARI

Almanya’daki kredi kartı sağlayıcıları Kredi kartları, ödeme sisteminden, yani kredi kartının arkasındaki gerekli teknolojide sorumlu olan bir kredi kartı sağlayıcısına atanır. Bu sağlayıcılar, bu sistemi kullanmak için lisanslar verir ve perakendecilere örneğin paralarını gerçekten aldıklarını garanti eder. Kredi kartlarının pazarının yaklaşık %90'ını paylaşan en iyi bilinen sağlayıcılar Visa ve Mastercard'dır. Bu iki sağlayıcıdan alınan kredi kartları dünya çapında en yaygın kabul görenlerdir. Üçüncü en büyük sağlayıcı American Express'tir.

ALMANYA’DA KREDİ KARTI VEREN BANKALAR

Almanya’da kredi kartı veren bankalar genel olarak şunlardır; DKB,ING Bank, TF Bank, Barclays, Hanseatic Bank, Commerzbank. Bu bankaların çoğu kredi kartlarından yıllık olarak sabit bir fiyat almaz. 

ALMANYA’DAKİ KREDİ KARTI ÇEŞİTLERİ

Almanya’da kredi kartları 4 gruba ayrılmıştır. Bunlar; Gerçek Kredi Kartı, Banka Kartı, Ön ödemeli Kart ve Sanal Kredi Kart olarak sıralanıyor. Aslında, yalnızca şarj kartları ve döner kartlar olarak ayrılan "gerçek" kredi kartları gerçek kredi kartlarıdır. Çünkü kredi kartı veren kuruluş, kullanıcıya yalnızca bu kartlarla aylık veya belirli bir süre içinde geri ödemesi gereken bir tür kredi vermektedir.

Kredi Kartlarının aralarındaki fark nedir?
Banka kredi kartları ile kullanılan tutarlar doğrudan veya birkaç gün içinde ilgili cari hesaptan düşülür.

Daha sonra transfer yapmak veya otomatik ödeme yapmak için bu hesabı kullanabilirsiniz. Ön ödemeli kredi kartları ile ise banka nezdindeki toplu hesaba kredi ödersiniz ve bu hesap kartınıza tanımlanır. Bu nedenle, ön ödemeli bir kredi kartıyla normal hesap işlevlerinin hiçbirini kullanamazsınız. 

ALMANYA’DAKİ KREDİ KARTLARINDAN ÜCRET ALINIYOR MU?

Almanya’daki kredi kartlarının bazıları ücret alırken bazıları ücretsizdir. Bundan dolayı kredi kartlarından birine başvurmanın size hiçbir maliyeti yoktur. Çoğu kartların tümü yıllık olarak ücretsizdir ve bunun nasıl mümkün olduğunu merak ediyorsunuz. Çoğu kredi kartı düzenleyicisi daha sonra, kısmi ödeme için sizden tahsil edilen borç faizi, para çekme veya avro bölgesi dışında ödeme yaparken ücretler yoluyla kendilerini finanse eder. Karşılığında ekstra hizmetler de alıyorsanız, yıllık ücret buna değer. Bunlara çeşitli seyahat ve sağlık sigortası poliçeleri dahildir. Ancak çoğu durumda, gerçekten ihtiyacınız olan sigorta poliçelerini ayrı ayrı yaptırmak çok daha ucuzdur. Bununla birlikte, bazı kartlar, çevrimiçi sipariş verirken tasarruf etmenizi sağlayan nakit para iadesi veya mil toplama fırsatı gibi başka ekstralar da sunar.

KREDİ KARTLARINDA İŞLEM ÜCRETLERİ 

Para çekme ücreti, Almanya'daki veya yurtdışındaki ATM'lerden veya gişelerden nakit çekerseniz, para çekme ücreti geçerli olabilir.
Döviz ücreti, euro dışındaki para birimlerinde para öderken ve çekerken geçerli olabilir. Genellikle ödenmesi gereken tutarın yüzdesi olarak hesaplanır. Döviz kurunu etkili bir şekilde kötüleştiren (ilave) bir döviz kuru ek ücreti de olabilir. Bazı bankalar buna para birimi dönüştürme ücreti de diyor.
Kredi Faizi - Karta harcadığınız parayı taksitle geri öderseniz kredi faizi ödersiniz. Bu borç faiz oranları diğer kredilere göre pahalı olduğu için bu seçeneği sadece istisnai durumlarda kullanmalısınız. Bu işleve sahip olmayan kartlar için, kredi limitine ek olarak bazen kredili mevduat imkanı mevcuttur.

KREDİ KARTLARI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR

Kredi kartı alabilmek için Almanya'da ikamet ediyor olmanız gerekmektedir. Ön ödemeli kredi kartı dışında ayrıca reşit olmanız gerekmektedir. Ön ödemeli bir kredi kartı genellikle 14 yaşından itibaren mümkündür ve kredi kontrolü gerektirmez. Dolayısıyla bu kart, olumsuz bir Schufa girişi için idealdir. “Gerçek” bir kredi kartı veya banka kredi kartı için ise kredi değerliliğine bakılır. “Gerçek” bir kredi kartı için genellikle düzenli bir gelir gereklidir. Rehberimizde kredi kartı başvurusu nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini okuyabilirsiniz.

KREDİ KARTLARINDA FAİZ ORANLARI

Her kredide olduğu gibi, kredi limitini kullanırsanız kredi kartına da borç faizi uygulanır. Bu kredi kartı faizinin miktarı genellikle yüzde 10 ila 20'dir (geçerli etkin). Faiz sadece taksitli ödemeyi kullanırsanız tahakkuk edebilir. Bilindiği üzere bu ancak gerçek kredi limiti olan rotatif kredi kartları ile mümkündür .Bu ayrıca, toplam tutarı tam olarak öderseniz borç faizinin ödenmeyeceği anlamına gelir.

Borç faizi, yalnızca aylık taksit ödemelerini seçtiyseniz hesaplanır. Faiz her zaman kart işleminin yapıldığı günden itibaren tahakkuk ettirilir. Maliyetler ay sonunda oluşturulan kredi kartı ekstresinde görülebilir. Yani ay başında ve yine ay sonuna doğru kredi kartı ile alışveriş yaparsanız, ilk kart işlemlerinde son işlemlere göre daha fazla faiz gün işlemektedir.

Borç faizinden tasarruf etmek istiyorsanız, kredi kartınızı tam ödemeye geçirin (birçok kart için doğrudan çevrimiçi alanda yapılabilir). Otomatik ödemeyi de kullanmak en iyisidir, böylece kapatma tutarı doğrudan çek hesabınızdan tahsil edilir. Kendiniz havale yapmanız ve kredi kartınızı kapatmak için kullanmanız da mümkündür.

Haber: Mehmet Emin Uyar

HABERE YORUM KAT