Almanya'da firmaların ihracat beklentisinde iyleşme

Almanya'da firmaların ihracat beklentisinde iyleşme

Ekonomi Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan bilgilere göre makine ve elektrik mühendisliği alanında çalışan bazı şirketler yurt dışından sipariş alamamaktan şikayetçi.

Almanya'da şirketlerin ihracat beklentisi önceki ay yaşanan gerilemenin ardından ekimde iyileşme gösterdi.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için ekim ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, Almanya'da eylül ayında eksi 10,8 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, ekimde 3,9 puan artarak eksi 6,9 puana yükseldi.

Endeks, eylülde eksi 10,8 puana inerek Kovid-19 salgınının yaşandığı Mayıs 2020'den bu zamana kadarki en düşük seviyesine gerilemişti.

YURT DIŞI SİPARİŞLERİ SIKINTIDA

Ifo'nun anketine göre, makine ve elektrik mühendisliği alanında çalışan bazı şirketler yurt dışından sipariş alamamaktan şikayetçi.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, 2 binden fazla firmanın katıldığı ankete ilişkin değerlendirmesinde, Alman ihracatçıların beklentiler konusunda temkinli olmaya devam ettiklerini belirtti.

Fuest, "Birçok şirket uluslararası pazarlarda rekabet gücünün azaldığını görüyor." ifadesini kullandı.

Öte yandan, zayıf küresel ekonomi Alman şirketler için sorunlara neden oluyor. Birçok sanayileşmiş ülkede enflasyona karşı faiz oranlarındaki keskin artış, "Alman malı" ürünlerin satın alınması için finansmanı önemli ölçüde daha pahalı hale getiriyor.

Dünya Ticaret Örgütü, inatçı yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, Çin emlak piyasasında yaşanan sorunlar ve Ukrayna'daki savaşın ekonomik görünümü gölgelemesini sebep göstererek, bu ayın başında küresel mal ticareti için 2023 büyüme tahminini yarıdan fazla düşürmüştü.

HABERE YORUM KAT