Almanya ekonomisi küçülüyor

Almanya ekonomisi küçülüyor

Tüketimdeki düşüş ve zayıflayan küresel ekonomi, yaz aylarında Alman ekonomisini yavaşlattı.

Federal İstatistik Ofisi'nin Cuma günü Wiesbaden'de yaptığı duyuruya göre, gayri safi yurt içi hasıla, fiyat, sezon ve takvim ayarlamalarının ardından üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 düştü.

Ekonomistler ve Bundesbank, içinde bulunduğumuz çeyreğin üst üste ikinci negatif çeyrek olacağını ve teknik bir resesyona yol açacağını varsayıyor.

Ekonomist Thomas Gitzel, "Şu anda Almanya için işler gerçekten kötüye gidiyor" dedi. Gitzel, çöküş nedeniyle acilen hükümet teşviğine ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi. Ulusal bütçedeki deliğe atıfta bulunan Gitzel, "Ancak Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte, hükümetin kemer sıkma önlemleri büyümenin daha da azalmasına yol açabilir" dedi.

Makroekonomi ve İş Döngüsü Araştırmaları Enstitüsü (IMK) Bilimsel Direktörü Sebastian Dullien ise şu uyarıda bulundu: "Eğer Almanya hükümeti Anayasa Mahkemesi kararı nedeniyle önümüzdeki yıl için eksik kalan milyarları büyük kesintiler ya da genel vergi artışları yoluyla telafi etmeye karar verirse, Alman ekonomisinin 2023'teki eksinin ardından 2024'te yeniden küçülme riski artar."

Tüketiciler nispeten yüksek enflasyonun yükü altında ezilmeye devam ediyor. Pek çok kişi tüketim harcamalarını kısıyor. Yıllık enflasyon oranı Eylül ayındaki yüzde 4,5 ve Ağustos ayındaki yüzde 6,1'in ardından Ekim ayında yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Gıda fiyatları da Ekim ayında ortalamanın üzerinde bir oranda arttı.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash

HABERE YORUM KAT