Alman restoranlarını iflas korkusu sardı!

Alman restoranlarını iflas korkusu sardı!

Almanya'da 2024 itibariyle KDV değişikliğiyle birlikte restoranların zora gireceği konuşuluyor.

Almanya'da restoranlarda yiyeceklere uygulanan yüzde yedilik indirimli KDV oranının devam ettirilmesi konusundaki anlaşmazlık doruğa çıkıyor. İlk olarak 2020 yılında korona salgınının ortasında kararlaştırılan vergi indirimi, 2023 sonuna kadar sınırlıydı. Şimdi geri sayım devam ediyor. Dehoga endüstri birliği de yüzde yedinin süresiz olarak uygulanmaya devam etmesinin sağlanması konusunda büyük baskı yapıyor.

DEHOGA Bavyera “Verginin yüzde 19'a artması durumunda, yalnızca Bavyera'da yaklaşık 2.000 şirket yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, hatta ülke çapında 12.000 şirket var.” ifadesiyle restoran hizmetlerinde yaklaşan KDV artışı konusunda uyarıyor.

Korona salgını öncesinde bile restoranlarda yiyecek ve içeceklerde KDV oranı yüzde 19, paket yemekte ise yüzde 7 idi. Yalnızca paket içecekler de yüzde 19 oranında vergilendirildi ancak korona kriziyle birlikte politikacılar, restoran sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak için her şeyden yalnızca yüzde yedi ücret almaya karar verdi.

1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek ve KDV'nin önceki yüzde yedi yerine artık yüzde 19 olacağı anlamına geliyor.

Alman Oteller ve Restoranlar Birliği (Dehoga), tam KDV'ye dönmeleri halinde yaklaşık 12.000 işletmenin, yani yaklaşık on işletmeden birinin kepenk indirmek zorunda kalacağını varsayıyor.

HABERE YORUM KAT