Alman hükümetinden yeni sağlık reformu, hastane ücretleri düşüyor

Alman hükümetinden yeni sağlık reformu, hastane ücretleri düşüyor

Alman hükümeti, hastanelerin içinde bulunduğu mali zorluklar için yeni bir reform paketi hazırlıyor. Bu pakete göre artık belli işlemlerin yapılabilmesi için merkezi hastanelere gidilmesi gerekecek.

Almanya’da Federal Sağlık Bakanlığı, hastaneleri finansal baskılardan kurtarmayı ve tıbbi tedaviye erişimi iyileştirmeyi hedefleyen kapsamlı bir hastane reformu tasarısı üzerinde çalışıyor.

Yeni yasa tasarısı, vaka başına sabit ücretlerin düşürülmesini ve hastanelerin personel, acil servis ve gerekli tıbbi teknoloji için sabit miktarlar almasını öngörüyor. Bu değişiklikle, hastaneler sunulan hizmetler için ücretin yalnızca yüzde 60’ını alacak.

MİLYARLARCA EUROLUK BÜTÇE HARCANACAK

Reform kapsamında, sağlık sigortası fonları tarafından finanse edilecek daha kesin tanımlanmış hizmet grupları oluşturulacak. Bu gruplar, federal ve eyalet hükümetleri tarafından belirlenen dört aşamalı bir süreçte tanımlanacak ve tıp birlikleri ile sağlık sistemindeki diğer özerk ortaklar da sürece dahil olacak.

2027’den itibaren, çeşitli servisler için ek ödenekler planlanıyor. Örneğin çocuk servisleri için 288 milyon Euro, kadın doğum servisleri için 120 milyon Euro, inme servisleri için 35 milyon Euro ve yoğun bakım üniteleri için 30 milyon Euro ayrılacak. Üniversite hastaneleri de daha fazla finansal destek alacak.

EN YAKIN HASTANEDE YAPILAMAYACAK

Kırsal bölgelerdeki hastaneler, yıllık finansmanın hastane başına yılda bir milyon Euroya kadar artırılmasıyla korunacak. Ayrıca mevcut klinikler “sektörler arası bakım tesisleri” olarak yeniden sınıflandırılabilecek, bu da karmaşık prosedürlerin artık hastanın evine yakın yerlerde değil, merkezi hastanelerde gerçekleştirileceği anlamına geliyor.

Tasarı, dahiliye ve genel cerrahi servislerine araçla en fazla 30 dakika, diğer hizmet grupları için ise en fazla 40 dakika içinde ulaşılabilmesini hedefliyor. Reform, 2035 yılına kadar 50 milyar Euro mali hacimle desteklenecek. Tasarının 24 Nisan’da kabine tarafından onaylanması bekleniyor.

HASTANE KALİTESİ ARTACAK

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, reformun hastane yapısını önemli ölçüde değiştireceğini ve tedavi kalitesini artıracağını belirtiyor. Reformun, özellikle kanser tedavilerinde uzmanlaşma yoluyla "büyük kalite açıkları"nı azaltması hedefleniyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT